eqa

snow

Followers

Wednesday, January 9, 2013

YUMMY...FENOMENA BURGER BAKAR..

Assalamualaikum...

ni burger bakar yang eqa makan... hee.... besar sebenarnye..
Baru lepas abis 1 paper hari ni, tinggal 1 paper lagi sebelum balik bercuti... yahhhh... suka2.. tak sabar nak balik rumah... boleh masak2 ikut suka hati je kan... boleh g kerja ke, jalan2 dengan member kan... adeh... yang penting dapat jmpe family ku yang tercinta... kalau ikut kan lagi seminggu nak balik... perh.. lama lagi la... tapi bila fikir kan ada paper lagi 1.. erm... kejap je la masa bjalan... eh... masa berjalan ke..?? eh x la ... masa berdetik... masa berpusing... eh enth la... sedar2 dah petang... jap g tgk dah malam...  dah la... tengok tajuk tu... eqa sebenarnye nak cerita pasal burger bakar ni... dah femesss ke burger ni??? entah la... tapi yang pasti eqa baru sekali makan burgur ni... mahallll lorh.... x berapa ingat harga nya tapi dalam RM7.00 ++.... Mahal x??? mybe bagi eqa mahal kot... selalu beli burger RM2.50 je.... kah2.... burgur mcD pun murah kan.....?? BOIKOT ye mcD... heeehh....

ni breakfast mcD beberapa bulan yang lepas..
LAST YE... LEPAS NI TAK NAK BELI DAH... SAYA BOIKOT McD... KESIAN SEDARA KITA KAT PALESTIN TU...... uolls pun kena boikot juga ye...

Terliur ke.... sabo je la..... 

Eqa beli burger bakar dekat dengan Hock Kee Seng, Kuala Terengganu... x ingat la namanye apa... hee.... 
sebenarnye , eqa saja nak cerita sebab balik exam tadi de orang citer pasal burger bakar ni... ada jual kat belakang hostel, die nak g makan kat situ... then, tengok fb de juga orang post pasal burger bakar ni.... So, apa beza burger yang selalu kita beli tu dengan burger bakar??? erm.... 1 st time aku dengar pasal burger bakar ni, erm aku fikir burger ni bakar macam mana la kan.... apa istimewa nya....

ok... mula2 kita tengok apa yang bezanye....

1. Bahan utama.... mesti la daging burger tu sendiri kan... 

Kalau burger biasa, kita just beli dah siap kat pasar raya... jenama apa yang femes tu.... tau x....?? siapa yang biasa makan mesti tau kan.... burger Ramly la, pe lagi.. untuk buat burger bakar ni, burger(patty) tu akan dibuat sendiri guna daging hancur n campurkan dengan bahan2 yang patut. contohnya sayur carrot, bawang...... nak buat?? ni resepinya...  RESEPI PATTY... patut la burger ni mahal kan.... tebal2 pulak tu... kenyang makan.... boleh makan 2 orang tau...

2. Cara masak patty pun lain...

burger bakar guna "Griller"
nak masak patty ni kena sampai terbakar ke??? erm... cam ni la die masak ye... bakar2...ada jaring2 kat bawah tu.... jangan sampai hangus sudah....

burger biasa masak guna "griddle"...


 cara masak yang ni biasa kita tengok kan... yang jual tepi2 jalan pun guna yang ni....

3. Daya tarikan burger bakar...

Selalunya, daya penarik datang dari mata... dari mata turun ke hati, dari hati terus terus membeli ye... ok.. kita tengok presentation burger ni.. menarik ke tak...

cantik kan...
  yummy.... macam mana?? ada rasa nak makan tak... hee... sapa yang tengah diet tu, lupakan la ye... hahaa.....

lagi yang menarik..... ada pula yang letak nama2 burger ni macam nama filem2... contohnya... KL Gangster, KL Drift dan KL Menjerit....  

 Contoh burger bakar yang terkenal KL BURGER BAKAR..
Pemilik burger bakar ni memberi nama2 burger nya dengan nama yang sangat menarik perhatian...

" KL Burger Bakar turut menampilkan KL Bini-Biniku Gangster, KL Janda-Janda Ku Gangster dan KL Cikaro. Setiap jenama burger dijual antara RM7 hingga RM20.
Antara burger yang paling mendapat perhatian, KL Drift yang menampilkan daging burger dihias cantik dengan kepingan keju serta daging salai. Turut mendapat sambutan luar biasa, KL Menjerit yang menampilkan daging burger bersama keju dan digubah menarik dengan udang.
KL Janda-Jandaku Gangster pula diperkenalkan bagi mereka yang gemar menikmati makanan itu dalam kuantiti yang banyak iaitu daging burger yang disusun tiga tingkat dan dijual pada harga RM14."
 artikel penuh.... baca sini.. 

Selain dari burger, ada juga side dish(makanan tambahan) nye, contohnya kentang goreng, sausage,kacang panggang, wedges dan lain2 lagi... ada sesiapa yang nak buat kelainan tak...?? letak something yang menarik perhatian orang untuk makan...

ada juga yang sanggup beratur panjang untuk burger ni.... di Wangsa Maju...

sanggupkah anda.....


tak ketinggalan di facebook.... ada juga promosi "lokasi burger bakar abang burn" ni... fames juga burger ni... sapa yang duduk KL tau la kan....

saya tolong promote ye... bagi komisyen ckit..hee....

abang ni lagi advance.... buat jelajah untuk jual burger ni.... 9 Jajahan Burger Bakar Abang Burn. Ampang, Kajang-Bangi, Nilai, Johor Bahru, Kota Damansara, Sunway-Subang Jaya, Seremban, Seksyen 7 Shah Alam, Seksyen 13 Shah Alam. nak tengok map boleh tengok di sini....

Pe2 pun semoga berjaya dengan business masing2.... harga bukan halangan unuk makan burger ni kan... tapi ingat2 sebelum makan... jangan sampai overweight udah le.... calory banyak lorh... oh... setakat ni je.... selamat membaca ... hee...


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget