eqa

snow

Followers

Tuesday, July 16, 2013

Ramadhan datang bersama rahmatnya....

Assalamualaikum....

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN .....

alhamdulillah.....dah 7 Ramadhan.. cepat betul masa berlalu... 

Ramadhan kali ni sambut kat kuala terengganu je... alhamdulillah... walaupun bukan berpuasa bersama keluarga tapi kawan2 ada kan....

huhuu... demi FYP... 

Aku harapkan agar ramadhan kali ni memberi kebaikan dan kembali kepada mu ya allah... sesungguhnya aku hambamu yang mengharapkan pertolongan daripada mu yang sering leka dengan nikmat duniamu...

 bulan ramadhan bulan mulia, penuh rahmat, keberkatan dan pengampunan....

bulan dimana pintu2 syurga dibuka, pintu2 neraka ditutup dan syaitan dibelenggu...

Allah panjang kan umur ku untuk bertemu bulan mulia ni.... tingkat kan amal ibadah... mana tahu ni ramadhan terakhir bagi ku (selalu ingat kematian, tapi tak tahu bila...)...

RASA LEBIH TENANG WALAUPUN SIBUK DENGAN FYP....

yA ALLAH....
bulan ramadhan buat aku lagi kuat....

harapan ramadhan.... buat amal ibadat sebanyak mungkin, jangan sia2 kan masa yang ada... 

smoga diri ini mendapat pengampunan dari ALLAH SWT..... AMIN......

Sunday, July 7, 2013

Review: Ape je aku buat cuti 2 minggu lepas...

Assalamualaikum..

Yeahhh... dh kembali ke terengganu... 
ni la tempat aku menetap ssetelah hampir 3 tahun...
tapi kali ni aku datang untuk settlekan (ada imbuhan kat situ) final year project aku....... haha... harap2 dipermudahkan allah.... 

2 minggu kot aku bercuti dari FYP aku ni... huhuuu... kalau supervisor aku tau abis lah.... 
maklum lah kalau dah balik rumah memang macam ni.... tu pun aku rasa singkat je 2 minggu... tak cukup la..... 

tapi tak pe, sekurang2 nya aku tak de la buang masa sangat selama 2 minggu tu... eleh... padahal aku duk releks je kat umah FYP tak buka pun... memang hampeh.....

dah bercuti...  cuti sungguh2 la...haha..

pokok rambutan depan rumah
sampai2 rumah pagi tu g panjat pokok rambutan... rendah je pun... makan buah atas pokok pun best... haha... lantak la janji orang tak nampak kan... ada masa tu, mak cik belakang rumah lalu.... tyme tu ada atas pokok.... perh... malu seh.... duk macam patung la atas tu, x mo goyang2 nanti orang pandang... nasib baik m.cik tu tak perasan... kalau tak... abis saham aku... hahaa....

makan pizza dengan kawan baik ku....
baru je balik.... g jalan2 makan pizza ngan member n my little sister... diorg ni balik awal dari aku... aku balik melaka, diowg ni dah nak balik u masing2.... jmpe kejap pun jadi la...

perh... adik aku makan spaghetty
tengok... adik aku kecil2 dah makan spaghetty tau... die bukan tau pun yang die makan tu bukan mee kuning yang biasa tu.. tapi apa2 pun aku suka tengok adik aku makan... dia ni memilih, sebab tu kalau dia makan aku suka tengok... sejak dia 5 tahun baru la makan nasi budak ni.. kalau tak.. makan la bihun ke mee ke... tu la dia.... 
teringat pula masa dia kecik... aku nak buat spaghetty.. time tu baru nak belajar makan makanan org putih ni.... tekak pun tak masuk... tak lalu la nak makan ...tapi nak try juga... beli spaghetty yang panjang2 n keras macam lidi tu kat pasar raya... beli sos tomato dia sekali.. apa tah jenama dia.... masak kat rumah.... perhhh... x leh masuk la.... sapa nak abis kan ni.... aku pun tak lalu nak makan... bagi adik2 yang lain,, sume tak nak.. rasa2 boleh la.... last2 aku bagi adik aku yang kecik ni... abis kot satu pinggan.... punya suka aku tengok dia makan..... hahaa....... 
tu la pertama kali dia makan spaghetty.... aku yang bagi oiii.....

nak tengok lagi dia makan.... 
2nd time aku pergi pizza dengan mak aku pula....

abis 1 pinggan dia makan.... memang order untuk dia je... ye la, dia sebuk nak makan kentang je... makan spaghetty lagi kenyang kot....


jalan2 kat pantai dengan kawan2 aku lagi...

kelip2 mata lak si syu ni....

huhuuu... hidup aku memang tak boleh dipisah kan dengan pantai.... dari kecik aku memang duduk kat pantai.... main kejar2 kat pantai... dulu rumah aku memang sebelah pantai... sekarang je... pindah rumah jauh sikit... tapi tempat kerja mak aku dekat dengan pantai juga la.. pergi balik memang nampak pantai... dah duduk terengganu ni pun.... dekat dengan pantai juga la... 
yang beza nya pantai laut china selatan dengan pantai laut selat melaka.... hahaa... ada beza ye.... 

memang susah nak jmpe mereka2 ni.... heee...
 adik aku mesti ada ye.... sambil2 meluangkan masa bersama kawan2, masa dengan adik pun kena ada... kan..... tu adik kecik aku..... 

ok... lagi2 apa aku buat kat rumah ni....

jom masak....

tak de la banyak sangat aku masak.... kalau rasa nak try resepi tu masak la... tak nak masak banyak2, nanti makin kembang... sapa susah... diri sendiri juga...haha....

sebahagian makanan yang aku buat.....
pas tu... aku rasa jatuh cinta dengan keindahan alam semula jadi... aku tengok banyak pokok2 dekat rumah aku ni... mak aku tanam jadi je... arwah bapa aku tanam pokok buah2 an menjadi je... sekarang aku yang melantak hasil2 buah tu....
jadinye... bila aku nak menanam kan.... so, aku beli je tanah dan biji benih... murah je pun... tanah baru rm2... Biji benih 3 jenis... 3 inggit.... murah kan.... jadi ke tak belakang cite.... haha...

jom tanam sayur....
sampai skang aku dengar cite pokok aku tak tumbuh2 pun... hidup ke tak.... nampak la 1 pucuk bendi sebelum aku balik ari tu... harap2tumbuh la.... sapa la yang jaga kat rumah tu... ke tangan ni panas, dapat keaku pokok pun tak nak hidup... erm... senang2 belianak pokok je kan.... nanti rumah aku, aku nak tanam pokok aku sendiri... take note bakal suami... hahaa.... senang nak masak petik je pokok cili, halia, kunyit, limau purut, daun kesum, daun pandan, limau kasturi, serai... eh2 sume ni memang ada kat rumah aku pun... time aku nak masak memang senang... petik je.... tak payah risau racun perosak... memang x de bubuh racun.. organik ni....
 bagus kan mak aku tanam.....hahaa.....

ok.... masa untuk balik kg jumpa si kenit ni... 1st time aku jmpe orang baru dalam keluarga.... ni dia... haziq.... balik kampung sebab nak g kenduri cukur jambul anak sepupu ni ha..... 

haziq bersama mak ngah eqa ye... ala comey...

mama n papa haziq..... keluarga bahagia...
semoga mereka berbahagia hingga ke akhir hayat....

mak cik2 haziq pun ada juga....
bersama sepupu lagi.. izzudi...
jumpa kambing sesat...peluk sikit....
petang tu g main kambing sesat pula... jinak pula tu, siap boleh pegang2 lagi.... mentang2 aku baru pas makan kaum erabat dia.... kambing masak kari... sedap... hahaa.... ishhh... dah bau kambng dah... cian dia sesat ye.... tak pasal2 kena men kejar2 nagn sepupu2 aku yang kecik2 ni.... hahaa..... 

macam2 lagi aku buat.... malas dah nak taip.. penat2... nak search pasal FYP aku ni balik.... bye..... 

# berada di bilik karel library PSNZ...  Semangt2... buka jurnal tu pula la eqa..... haha.....


Thursday, July 4, 2013

Mentega asli dan mentega susu lepa??? baru tahu info ni....

Assalamualaikum...

Mentega atau butter pun ada jenis2 juga ye... aku ingat sama... tu yang bezanya yang berkualiti dan tak berkualiti kan...????

aku dapat artikal ni dari utusan malaysia... info ni sangat berguna tau.. tak da la kita tertipu bila nak beli butter ni nanti kan... sebab ada harga yang murah dan mahal..... pandai2 la menilai...

Jom baca......

Secara amnya, mentega adalah produk lemak yang diperbuat daripada susu asli. Kebanyakannya diperbuat daripada susu lembu untuk tujuan komersial.

Ia akan melalui proses bagi memisahkan cecair dan lemak susu. Lemak susu itu yang dijadikan pepejal akan dibungkus dan dijual di pasaran dan dikenali sebagai mentega.

Terdapat dua jenis mentega iaitu mentega asli dan mentega susu lepa. Antara jenama mentega asli yang popular yang boleh anda beli adalah seperti Golden Churn, Tatura, SCS dan lain-lain serta mentega lepa susu pula adalah Buttercup, Butterlite dan lain-lain.

Golden Churn
Tahun lepas kecoh pasal butter Golden Churn ni tak halal.. abis la jualan kek lapis kat sarawak tu... patut la kek lapis sedap kan... sebab guna pure creamery butter, butter yang berkualiti.. harga nya pun mahal... kalau dah mahal tu dah tentulah bukan pilihan aku yang tak berapa berduet ni kan... buttercup pun ok jug kan. Tapi sekarang jakim dah keluarkan dan mengatakan jenama ni dah halal.. jom baca akhbar 3 may 2012 ... walau pun dah halal, kalau was2 baik tak payah guna... banyak lagi kan butter kat pasaran... terpulang lah...


tatura butter


SCS butter
semua butter2 kat atas ni aku tak pernah guna... maklum lah setia pada buttercup.. sebelum ni aku tak tau pun ada beza-beza butter ni... mungkin lepas ni boleh try pure butter pula kan...

Mengapakah lemak asli lebih mahal daripada mentega susu lepa? 

Ini kerana mentega asli mengandungi lebih 80 peratus lemak susu dalam kandungan beratnya berbanding mentega susu lepa yang mengandungi kurang lemak susunya.

Maka jika anda menggunakan lemak asli untuk membuat kek dan produk pastri, hasilnya ternyata lebih gebu, enak dan aromanya lebih harum dan sudah tentu lebih menyelerakan.

Kandungan lemak yang lebih dalam mentega asli juga membuatkan harga mentega asli lebih mahal dijual berbanding mentega susu lepa. Walaupun harganya sedikit mahal namun yang penting adalah hasilnya.

Apa salahnya berbelanja lebih sedikit untuk dapatkan kek yang lebih enak untuk keluarga di rumah.

Tetapi, bagi mereka yang ingin berjimat- cermat dalam berbelanja anda boleh menggunakan mentega susu lepa sahaja.

Rasanya tidak jauh berbeza. Selain digunakan untuk membuat kek, mentega juga boleh disapukan di atas roti dan biskut serta membuat roti dan pastri lain.

Selain itu mentega susu lepa juga dicampurkan dengan bahan lain seperti minyak kelapa sawit, susu tepung dan garam.

Anda pasti pernah melihat pada bungkusan mentega tulen ada perkataan yang ditulis bergaram (salted) dan tidak bergaram (unsalted butter).

Jangan keliru, kerana kedua-duanya boleh sahaja anda gunakan untuk membuat kek ataupun biskut. 

Jika mentega itu telah ada garam, maka kita tidak perlulah masukkan garam lagi dalam adunan kek kita.

Mentega mudah mencair jika dalam suhu yang panas jadi anda perlu menyimpan dalam peti sejuk atau dalam keadaan yang dingin.

ok.... good info... next time boleh cari lagi perbezaan butter ni... 


Ovalette (Sponge Cake Stabilizer) tu apa????

Assalamualaikum...
aku pun guna jenama ni...
Pernah dengar atau tengok ovalette tak???? kalau biasa buat kek atau kuih ke mesti penah tengok kan..  aku pun kenal ovalette ni beberapa tahun yang lepas la bila sepupu aku buat kek guna benda alah ni... kek dia lembut je kot.... lepas tu masa aku buat kek pun ada bahan ni.. dah tentu la aku kenal... mula2 memang kenal nama je, tak tau pun fungsi dia apa... dah banyak kali guna baru la tau benda ni untuk lembut kan kek, jadi kan kek gebu macam pipi ku.... eh2.. perasan.... 
jom kita bekenalan dengan ovalette ni.....
Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel. macam dalam gambar ye.. 
Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.

Selain kek span ada juga resipi kek Sarawak dan apam yang mengunakan ovalette sebagai bahan penstabil. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek naik dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat.

Ovalette menjadikan kek mudah mengental, stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak. 
ok... aku pun dah faham... fungsi utama adalah untuk proses emulsification.. macam binding agent juga la kan.. bila lemak dan air bersatu tu la nama nya proses emulsification....
*Pastikan HALAL baru BELI!... nak tau halal tak boleh tengok logo halal ye.... 
sumber

Wednesday, July 3, 2013

Makanan kegemaran rasulullah SAW... kita ada makan ke???

Saya nak berkongsi dengan korang 12 Jenis Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah S.A.W. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau ikut diet Rasullullah ini, korang takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

1. Barli : Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma : Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepert rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin: Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur : Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.
5. Madu: Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis): Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.
7. Susu : Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan: Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun: Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima: Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Cuka: Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)
12. Air: Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.
Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras. Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat


sumber 

Tuesday, July 2, 2013

Lawatan ke kilang Teh BOH, Sungei Palas Tea Center Cameron Highland



Assalamualaikum....     

Bercuti bersama....

Hari ni entry panjang sikit, nak bercerita pasal lawatan ilmiah kat Cameron Highland... dah 2 bulan lebih pergi sana... baru nak update kan... Disebabkan ni lawatan ilmiah, jadi aku copy paste dari report aku je dan mungkin ada tambah sikit2 or ubah sikit2.... tak banyak la... hehee... ayat tu memang agak skema nak pengsan la eh.... kalau ada yang sudi nak baca sila kan la... kalau ada yang sudi nak kritik aku punya report lawatan ni pun dialu alukan.. biasa la, ayat tunggang terbalik ke..... hehee.... tapi banyak-banyak tempat, tempat ni yang aku paling suka...          

jom mula kan pengembaraan kita.... yeahhhhh....
tempat pertama yang kami pergi, kilang BOH...

Sebelum kami sampai ke kilang teh, kami menaiki bas yang disediakan memandangkan kilang teh tersebut mempunyai jalan yang sempit untuk dilalui. 
Ni la bas yang kami naik untuk ke kilang BOH tu.... bas sekolah je... jalan yang sempit dan agak berliku2 tu tak sesuai la nak naik bas UMT tu....

lama dah tak naik bas ni....



suasana sepanjang jalan... nampak orang tengah petik daun teh.. manual ye.... pekerjanya dikalangan warga asing....
Apabila sampai dikilang teh tersebut, kami disambut oleh pegawai yang bertugas iaitu Encik Izwan. Beliau memberikan penerangan mengenai kilang dan cara pemprosesan daun teh. BOH singkatan daripada Boss of Highland. eqa pun baru tau ni.. walaupun dah lama tau pasal boh ni... Kilang ini telah dibina pada tahun 1929 dan  merupakan kilang tertua sebelum perang dunia ke dua. BOH mempunyai 4 ladang iaitu 3 di Cameron Highland dan 1 di banting , Selangor. 

            Terdapat 5 proses penghasilan  teh iaitu pelayuran, menggelek daun, fermentasi, pengeringan dan pengasingan. kami diberi kebenaran untuk melihat cara proses teh ni.. nampak la dari luar pekerja dia tengah buat apa.. Proses pelayuran dilakukan ditingkat atas kilang dan selalunya pada waktu malam selama 16-25 jam. Pelayuran dijalankan dengan menggunakan kipas besar. Proses kedua ialah menggelek daun. Mesin-mesin gelek di kilang tersebut telah digunakan sejak tahun 1935. Mesin-mesin ini menggiling dan menghancurkan daun-daun layu serta mengubah dan memecahkan sel dalaman daun. 

atas: mesin kutip daun teh , bawah: mesin gelek lama...

 
tempat proses teh dipisahkan dengan sekeping kaca....
        Proses ketiga yang dilakukan ialah fermentasi. Fermentasi atau proses pengoksidaan adalah proses semula jadi kimia di mana enzim di dalam daun didedahkan kepada oksigen. Secara tradisoanal, cebisan-cebisan daun diselerakkan diatas dulang. Sebelum fermentasi daun berwarna hijau tetapi bertukar menjadii warna tembaga selepas proses ini. Proses ini merupakan peringkat kritikat dalam pengilangan di mana 1 ½ -2 jam diperlukan untuk menghasilkan rasa dan aroma tersendiri. Tambahan lagi, proses ini dikawal rapi untuk penghasilan yang opimum.  

ni proses fermentation

          Proses kempat ialah pengeringan. Daun-daun yang telah di fermentasi dimasukkan ke dalam mesin yang berudara panas sehingga suhu hampir 100oC. Proses ini menghentikan tindakan feermentasi, mengurangkan kandungan kelembapan sehingga kurang daripada 3% dan membekukan jus daun justeru menghasilkan rupa bentuk daun teh yang hitam. Proses pengeringan ini mengambil masa kira-kira dua puluh minit. Udara panas diperolehi daripada pembakaran kayu getah. Menurut en. Izwan, daun kering tersebut akan melalui tujuh lapisan dalam machine tersebut bermula dari suhu yang rendah (20-30 oC) kepada suhu yang tinggi (100-200 oC). Pada peringkat ini, daun teh masih mempunyai batang dan urat daun. Selepas proses pengeringan, akhirnya melalui proses pengasingan. Proses pengasingan menggunakan alat aerostatic machine untuk mengeluarkan batang dan urat daun. Teh akan digredkan mengikut saiznya melalui satu siri penapisan bergetar. Kemudian, tangkai dan serat akan dikeluarkan.  Melalui proses ini, setiap gred teh akan ditentukan dan mempunyai densiti dan rasanya yang tersendiri. Saiz daun yang lebih besar lagi bagus untuk diiminum. Kelembapan akhir selepas teh di proses ialah 3 %. Teh yang telah diproses akan dihantar ke banting untuk proses teh selanjutnya.

           Di kilang tersebut, satu hari akan menghasilkan 3-5 tan daun teh. Menurut En Irwan, batang dan urat-urat daun teh akan digunakan untuk membuat baja di ladang mereka. Tambahan lagi, pembersihan mesin akan dilakukan selepas proses penghasilan teh dilakukan. Mereka menggunakan khidmat Quality control daripada India. Terdapat beberapa jenis teh BOH dipasaran mengikut grad yang tertentu. Grad yang terbaik adalah dari jenis Aromatic garden tea. Teh ini dipetik menggunakan tangan dan hanya pucuk-pucuk terpilih yang dipetik selama 3 hari. Teh ini hanya dipasarkan di Cameron highland dan di eksport ke luar Negara. Antara teh yang dieksport adalah palas supreme, palas afternoon tea bukit cheeding tea. 

antara teh yang di eksport ke luar negara...
kalau pergi cameron kena beli yang ni tau... best.. daun dia kasar2 je...
          Jenis kedua ialah Camronial gold, normal black tea, dust dan tea uncang. Terdapat juga teh uncang yang berperisa yang mengandungi 20% tea dan 80% buah-buahan original. Warna teh yang original adalah berwarna coklat. Selain itu, terdapat 3 jenis teh dipasaran iaitu black, white dan green teh. Di Malaysia, terdapat 3 jenis teh yang terbaik iaitu the BOH, Sabah teh dan barat teh.

                Selepas kami diberi penerangan mengenai proses penghasilan teh, kami dibawa ke galeri untuk melihat peralatan yang digunakan sebelum peralatan moden diperkenalkan dan sejarah serta latar belakang syarikat BOH ini. Terdapat kedai yang dibuka untuk menjual pelbagai jenis teh dan cafĂ© yang menyediakan minuman berasaskan teh dan makanan lain. Pelawat juga boleh menikmati pemandangan diladang teh.  

haha... sangat ilmiah kan... banyak ilmu yang kita boleh dapat kalau datang sini... ok.. jom layan gambar.....

pic kenangan...

banyak kan teh...
di cafe, antara makanan yang dijual..

yeahhh... masa tuk high tea.....
 
minum teh tanpa gula n susu, baru rasa nikmatnya



Resepi bubur nasi untuk buang angin di perut



Assalamualaikum...

Bila ada orang sakit sibuk nak buatkan bubur…  Masalahnye aku pun tak tau macam mana nak masak bubur, bubur apa nak masak??? So, apa lagi hentam saja lah…. Janji Nampak macam bubur… sebenar nye adik aku yang kecil tu demam sampai muntah2… perut masuk angin kot, tak makan dari siang… muntah pun keluar angin je, segala angin la yang keluar.. aku ni kena la jadi tukang urut perut dia… urut dengan minyak angin tu je… ketuk-ketuk perut die dah boleh men gendang da….  
   
Resepi bubur untuk buang angin di perut

 

BAHAN-BAHAN:

½ cawan beras
6 cawan air (nak lagi berair letak 10 cwn)
½ biji bawang besar
2 inch halia
1 sudu kecil lada hitam
½ genggam ikan bilis
1 sudu besar mentega @ minyak
Garam secukup rasa

CARA-CARA:

1.       Tumbuk ikan bilis, bawang besar dan lada hitam hingga lumat. Hiris halia. Halia kalau nak tumbuk sekali pun boleh.

2.       Tumis bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau.

3.       Masukkan beras dan air. Kecil kan api dan masukkan garam secukup rasa..

4.       Biarkan selama 30 minit atau sehingga masak. Kalau nak cair lagi masukkan air lagi. Dah siap….


Senangnye bubur aku buat…. Adik aku tak de selera pun nak makan. Last2 aq ngan adik aku yang lain yang melantak… 


tyme tuk makan malam... makan bubur halia n lada hitam bersama asam pedas.... air sirap coctail plak... yummy....


Aku pilih halia dan lada hitam sebab bahan tu boleh hilangkan angin dibadan. 

Macam orang2 lepas bersalin makan nak hilangkan angin. Banyak lagi khasiatnye antaranya  Halia juga boleh mengubati penyakit sendi, cirit-birit, kekurangan tenaga, pening kepala dan demam panas. Selain itu, halia membantu menghadam makanan, mengawal hati daripada kesejukan dan menghilangkan bau busuk mulut. Banyakkan….. lepas ni kita guna halia sebagai alternatif untuk ubat-ubat moden… boleh kan…

There was an error in this gadget