eqa

snow

Followers

Wednesday, September 19, 2012

NR CAFE

 ASSALAMUALAIKUM...

Bila rasa lapar, mesti kita akan cari makan kn... ok.. skarang aq nk kongsikan tempat yang menarik untuk kita menjamu selera. Restoren ni terletak dekat ngan seberang takir... tepi jalan je, kalau nk g umt mmg jmpe la kedai ni... Dh berapa kali aq g makan kt sini... Mgkin sebab kawan aq yang ajak n suke g tmpat ni... Apa yang istimewanya ye... Mesti lah suasananye.... kedai ni bertemakn buluh2, kayu2... sedap la mata memandang... makanannye pn sedap gak... Makanan pe nak, western food, eastern food.... sume ada...



Kue tiaw kong fu 
Aq pilih kue tiaw kong fu.... Ni antara makanan pilihan la kalau duk makan kt kedai2 2... Sedap tau.... cukup masamnye... harganye RM5...




Telur bistik... yummy....



Ni kawan aq suka sangat order.... jagung parut.... sedap2...

Ni dia, yana n daya.... tgh makan nasi goreng..... 


Aq n ida.... tenganh menanti makanan....



Len kali boleh g lagi tempat ni.... Ok....

MUZIUM NEGERI KUALA TERENGGANU






Assalamualaikum...

Ok... cuti sem dh abis ye.. Ni brmakna aq pn dh smpai ke kuala terengganu bumi penyu.. Kenapa kalau kita sebut terengganu je org akan fikir penyu.. Adakah kt sini mmg bnyak penyu?? Slama aq duk kat tganu ni aq lum pnh lg jmpe pnyu.. walaupn kt pntai... mgkin de ssetengah tempat ada penyu kot.. Tp kalau g pasar payang mmag banyak la org jual telur penyu.. Bukan telur penyu ni dikira brgan terkawal ke??  erm, dh mnjadi smber pndapatan mereka la 2...

Berbalik pd muzium td.. cuti ujung minggu yang lepas aq n beberapa org member a ada g ke muzium negeri terengganu ni... Muzium ni bertempat di Bukit Losong.. Losong memang terkenal dengan keropok lekornye... Kalau jalan kt tepi2 jln 2 mmg banyak la org jual keropok lekor..  balik pd muzium, tempatnye besar jgk tau... macam2 khazanah ada.. dari zaman purba, sejarah2 awal terengganu, sultan2, n majoritinya berkaitan dengan terengganu la.. Nama pn muzium terengganu kn.. Nk masuk kena bayar RM5.00.. Masa aq datang mmg ramai la budak2 skol yang dtg mlawat....

X nk la berciter pnjg kte tgk gambar je eh....



muzium dari luar.. cantik tau...

ni kawasan bawah muzium

ni plak kt bawah pintu masuk muzium

model tiket muzium

salah satu kawasan pameran


baru aq tau yang setiap daerah terengganu ada  bendera  sendiri. Negeri lain ada x???

Ni nk masuk kawasan purba....

gambar batik, johan pertandingan.. cantik sangat.

kalau g tganu mmg banyak la replika batu bersuratnye....

reflisia... bukan betul pn....hee.... 
ok.... x leh msuk gmbar bnyak2... kt sini x leh gne kamera tau... klau bwk kne ltak luar... gne hp bleh la... kalau nk tau lg kne dtg la eh..  Pe tggu lagi  ssape yg dtg kuala terengganu boleh la g sini... dkat ngan masjid kristal...

~cuti2 terengganu kite... daaaa.....

Thursday, September 6, 2012

SAMBAL TEMPOYAK IKAN SELAR

Sebahagian dari hasil yang aq buat.




Assalamualaikum..

Apa khabar pembaca blog, ada ke owg baca... heee... x kisah la.... Mana tau de yang terbkak page ni ke... hahaa... bleh plak... Ok... Hari ni aq nk menambah lagi koleksi resepi kt sini. 

Berapa hari lepas aq wt resepi ni, teringin nk makan sbab sblum 2 wt sedap plak.. TEMPOYAK oh TEMPOYAK, sedapnye kau.. Aq suka gak makan tempoyak2 ni, lg2 masak tempoyak ikan patin. Tuk resepi ni, nk djadikan cerita, aq terasa nk makaan makanan yang bkaitan ngan tempoyak ni, then aq sruh akak aq masak... aq reka2 je resepinye... aq bland sume benda, tumis cm biasa.... pas2 aq sruh akak aq smbung masakkan.... sedap tau... sampaikan esoknya, ada lagi sambal yang lbih pn aq makan lagi.... erm... yummy... ok, ni resepinye......

SAMBAL TEMPOYAK IKAN SELAR 


BAHAN-BAHAN KISAR


Kisar bahan-bahan ni dlu.




Tempoyak..

2 bj bawang besar
2 bj bawang putih
2 inchi kunyit hidup
4 tangkai cili hidup
10 tangkai cili padi
1 btg serai
3 sd besar tempoyak

bahan selepas dikisar

BAHAN-BAHAN LAIN:

Ni la ikan yang aq guna.

1 tangkai kaun kunyit ( x de pn x pe)
8 ekor ikan selar yang telah digoreng bersama garam & kunyit. (apa2 ikan pn boleh)
garam dan gula secukup rasa
1/2 cwn minyak masak

CARA-CARA:

Tumis bahan kisar

1. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga naik minyak, pastikan kt permukaan ada minyak2 ye. Klu x, blum ckup msak lg la..
2. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa. 
3. Masukkan ikan goreng td dan daun kunyit. Siat2 dulu daun kunyit 2 tau. 
4. Bila tengok dh garing2 2, kira dh masak la....

Huhuuu... siap pn.... Len kali leh try lagi....



SAYUR KACANG PANJANG GORENG

Assalamualaikum..

Hari ni aq nk bagi resepi sayur yang simple ni je. X perlu banyak- banyak bahan.. 

SAYUR KACANG PANJANG GORENG


10 btg kacang panjang
1/2 btg carrot
1 cwn air
garam secukup rasa
Minyak

BAHAN HIRIS



1 bj bawang besar
2 bj bawang putih

CARA-CARA:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris dahulu sehingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan air, nk elakkan dari hangit plak. Kemudian bolehlah masukkan kacang pannjang dan carrot. 
3. Masukkan garam secukupnya. Tak perlulah lama sangat, nnti lembik plak. Khasiat pn hilang nnti.. 

Ok... Semua orang boleh buat kan resepi ni.... :) 

SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH



Assalamualaikum..

Ok, kali ni sy nk kongsi cara-cara buat sambal tumis telur puyuh. Sambal ni mak aq buat semalam untuk makan bersama Lontong.

Sambal Tumis Telur Puyuh


Bahan Kisar

2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inchi kunyit hidup
2 sudu belacan
2 cwn cili kering
1 cwn air

Bahan lain

2 sudu bsr asam jawa & 1/2 cwn air 
3/4 cwn minyak
gula dan garam secukupnya
Telur puyuh secukupnya

Cara-cara:

1. Kisar cili kering dahulu sehingga hancur, kemudian masukkan semua bahan lain dan kisar sehingga lumat. 
2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik minyak. 
3. Masuk kan garam dan gula sesedap rasa (ikut tekak kowg la kan), kowg jgk yg nk mkn...
4. Kemudian, masukkan air asam jawa.. Jgn msukkan biji2 sudah la. Bancuh dulu dengan air 2.
5. Masukkan telur puyuh kedalam sambal 2. Ok dah ciap. Klu nk lagi kering x perlulah masukkan air asam 2 ye...


Sesuai jgk makan dengan kuah lontong ni kn.. ok... Selamat mencuba pada yang sudi. 



Monday, September 3, 2012

RESEPI LONTONG ISTIMEWA

Ni la lontongnye, siap de sambal tlor puyuh lg
Assalmualaikum...

Hari ni aq berkesempanan untuk wt lontong yang dh lme aq nk wt... dengan bantuan mak aq, die la yg tlong blikan barang2, tlong cbut serai kt luar 2, tlong masakkan ketupat segera dan belah kelapa tuk aq masak lontong ni... aq amk resepi kt internet jgk tp trlupa amk link la... sorry ye... ada ubah2 ckit resepinye.. Rasanye tetap sedap tau. Ni dia resepi..

RESEPI LONTONG


BAHAN SAYUR
7 btg kacang panjang
1 btg carrot
1/4 bj kobis
1 bj sengkuang
2 keping tahu kering
2 keping fucuk tahu(rendam)
2 keping tempe
2 btg cili merah
2 btg serai(titik)
1 inchi lengkuas(titik)
2 sudu bsr ikan bilis(ditumbuk)
3 cwn santan cair
3 cwn santan pekat
2 cwn air 
garam & gula secukup rasa
minyak secukupnya untuk menumis

BAHAN KISAR


2 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inchi kunyit hidup
3 sudu besar udang kering
1 cwn air

CARA-CARA:


1. Panaskan minyak, pastikan betul2 panas ye. Tumiskan  
    ikan bilis,bahan- bahan kisar, lengkuas dan serai
2. Tumis hingga terbit minyak, kemudian masukkan air.

Tengah menumis bahan2...

3. Masukkan carrot, kcg panjang, sengkuang dan gaul.
4. Masukkan tahu kering, kobis, tempe dan fucuk .
5. Kemudian, masukkan santan cair dan kacau hingga
    mendidih.
6. Masukkan santan pekat dan cili merah ke dalam kuah
    tersebut.
7. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secuku rasa.
    Biarkan sehingga kuah betul2 mendidih. Nampak buih2 kt 
    atas 2, supaya kuah x cepat basi.



*Senang je kan. Men masuk2 je, kena berani sikit la. X perlu 

 la sampai ikut betl2 saiz bahan sume. Yg nak makannye    
 kita jgk. Klu de yg x makan 2 x yah la tambahkan, membazir
 je nnti.



Hidangkan kuah lontong dengan nasi impit. Nasi impit kena wt awal2 tau, nnti susah plak nk potong klu panas2. 


Nasi impit si jantung hati... heee...


Nk sedapkan lagi aq wt sambal kering telur puyuh.. Resepinye klik sini .. Nk tgk gambar lagi.....??? Ni dia....

Ni pandangan dari atas




Sedap dan senang... Len kali aq nk buat lagi, makan panas2 sangat la syokkk... Mesti cuba tau... Sekian..... 

Saturday, September 1, 2012

CABARAN BISNESS BULAN RAMADHAN 2012

Assalamualaikum...

Lambat betul wt entry pasal bisness aq ni... Memandangkan aq tengah cuti sem yang panjang. 2 bulan tau.. Aq ada la plan nk bekerja. Tp disbabkan x de spe yang nk amk aq bkerje aq duk je la kt umah jd suri rumah.. kih3.. x de la.. Actually aq de gak tlong2 mak aq kt bniage kedai 2. X kn nk  duk2 sje kn. Plan nk bkerje kt luar cancel.. Plan B, mmandangkan dh nk blan pose n nk raye aq bcadang nk wt bisness je. Nk tau aq wt bsness apa???? Erm.. Bisness kuih raya.. Taon lpas pn aq wt gak beberapa jnis. Taon ni aq just focus pada 3 jnis biskut raya iaitu biskut almond london, tat nenas dan jerman. Kek pn ada gak tau, aq wt moist chocolate cake.

Banyak gak la cabaran bila beniaga ni kan. Walaaupn pniagaan aq ni kecil je. Tapi de gak cabaran nye..  Antaranye x ckup kaki tangan. Maklum la, tangan ada 2, kaki ada 2... mmg la x ckup.. Kna wt kuih rye dari pembelian barang, penimbangan, adunan, wt bentuk biskut, bakar sampai la ke pembungkusan.. Dan  nk dtambahkan lagi penghantaran sume aq yang buat sendiri. Tempahan aq perlu limit kan la, amk tempahan dari sedara mara n kawan-kawan je. 

Lagi2!!!!... Huhuuu.... sampai ke satu hari 2, aq x tido malam tau. menguli2 tepung.. Mak aq pn bising sbab aq start wt kuih lambat.. sminggu nk raya bru nk start buat, mana x nye.. Kena la aq.. Pengajaran, len kali wt awal2.... heeee... PENAT2...  De lagi... Taon ni aq balik kg kt pahang. Beraya kat sne. Tp sblum balik aq kena siap kan kek coklat yang kawan & mak sdara aq tempah.. Nk wt kek pn de cbaran tau... bila dh siap 1 kek, kek ke2 leh tbalik la plak... bkecai atas lantai..aduishhhhhh..... mmg tensionnn... rasa nk marah pn ada sbb dh pnat2 wt kn..  tp ksilapan diri sendiri... cm ne la bleh tbalik kn... Terpaksalah aq wt kek yang baru... Kali ni atas pertolongan adik aq wahida, dia la yg mnimbang bhan, adun kan sume.... jadi la kek lg 1... Alhamdulillah... Dlm masa yang sme aq kukus lg 1 kek coklat, yg ni tuk bawak balik kgnye.... X ktinggalan.. nk braye kt kg kn, mestilah bawak kek yang aq wt... 

Pabila tibanye saat nk blik kg....Aq still masih bzy lg... nk wt pghantaran kek n biskut... baju2 raye x kmas lg, dh nk blik kg ni..... Marah la mak aq, dh lwat  ni, 4 ptg bru btolak balik kg... Lega2... sume tempahan sudah dhantar... Income2 ku tuk sminggu bniage dgn pnat llah, x tdo malam bhasil la jgk... dgn pulangan 2 kali ganda lbih daripada modal yang aq kuar kan. Alhamdulillah..

Kesimpulannye.. Kalau nk bniage 2 kena la plan awal2, jgn men redah je... Tp x pe, aq x ksah pn, yang pnting dapat pengalaman. Nk beniaga ni kena la berani menanggung risiko dan banyak2 kn bsabar.... penat2 mmg ada... klu x berani... x payah la.... eh.... bkan bgitu... klu x berani kita knala bina kyakinan diri 2 dlu... insyallah sume akan bjalan dengan lancar.. BUKAN MUDAH NK JD SENANG YE... kna usaha lbih... Jgn duk je, mmg rezeki x dtg bgolek la.... ada paham.... ok... sampai disini sahaja luahan hati ku.... Salam 1 Malaysia.......:) 
There was an error in this gadget