eqa

snow

Followers

Thursday, August 29, 2013

Huru hara bila nak raya!!!

Assalamualaikum..

Hari ni tiba-tiba terasa rindu nak update blog. Rindu sangat-sangat, tak tau kenapa... huhuu... Mungkin sebab dah lama betol aku tinggalkan blog ni. Almaklumlah sibuk memanjang. Cuti hari minggu ni masa yang sesuai tuk aku menaip tanpa ada gangguan... betol ke tidak... Hari jumaat dan sabtu merupakan hari minggu atau hari cuti bagi negeri terengganu dan kelantan... Molek sangat la kalau kome dok habiskan masa menaip entry ni...

Rasa nya belum terlambat lagi nak cerita pasal raya ni.. belum habis pun bulan syawal.. moh le kita bercerita.... 

Raya tahun ni lain sikit.. semuanya lambat siap... dari kuih raya, baju raya, langsir raya dan serba serbi la pasal raya semua lambat... sebab tu la tajuk kawe pun huru hara juga.. haha... tapi bila jadi macam ni lagi syokkk.. semua kerja akan selesai bila ada tenaga kerja yang ramai....  kerahan tenaga akan bermula bila nak raya.... habis semua adik, kakak, emak sibuk dengan kerja masing-masing.. termasuk yang paling sibuk aku juga la... harapan mak aku tu nak buat kerja-kerja ni. nak harapkan sapaa lagi kan... adik bawah aku lelaki, ada 2 org adik popuan pun kecik lagi... duk menjerit macam tarzan la panggil diorang buat kerja... 

Aku balik Melaka seminggu sebelum raya dan beraya seminggu sebelum pulang ke terengganu untuk siapkan projek tahun akhir aku tu.... kita dah nak tahun akhir la... macam tak percaya je kan... 4 tahun tu menetap kat terenggau, tapi yang pasti kita tak reti pun cakap ganu.... kah3.... ok... teruskan.. sebelum raya mak suruh balik awal, nak ajak pergi shopping.. Jadinya, bila dah balik rumah mula la plan itu ini tuk raya.... huhuu.... macam raya sakan je kan... tapi sebenarnya tak pun.. simple je... cuma nak memeriahkan hari kemenangan selepas sebulan berpuasa kan.... soooo.... bak kata nora danish..... kitaaa enjoyyyyy..... huaaaa...... apa dah aku melalut... mana cerita nya... hampeh...

aktiviti harian aku kat rumah memang sibuk.. maklum lah puasa lagi... adik aku pula buka kedai kat pantai puteri, jual LAI CHI KANG..... moh le tahun depan ada lagi....

alhamdulillah... rezeki....
ni kali pertama adik aku buka kedai pun. so, balik melaka kena la singgah... nak tolong tidak le.... akak dia ni pemalas.. kah3... nasib la... sebenarnya plan asal adik aku jual air aku boleh la jual kuih atau apa2 kan.. tapi plan tak menjadi.... sebab kena duk terengganu lama sikit... huaaaa..... stress.... kita pun nak posing juga...

aku dan sepupu...
sepupu aku pun berniaga juga.... aku datang ziarah je... masa buka pose aku cabut lari kat kedai.... g makan.... haha....

kadang-kadang hampir setiap pagi, kena siap2 pergi shopping dengan mak.. cari barang raya... biasa la kalau jalan2 dari pagi sampai ke tengah hari tak sah.... tak dapat siang, malam pun jadi gak... 

yang tak boleh bla langsir tak siap lagi... mahu haru biru dibuatnya... baru 2 tingkap langsir yang siap .... mak aku kerja mana, sempat nak buat... jadinye, anak dia ni la yang jadi mangsa.... dapat siapkan 2 langsir juga la... malam raya baru tolak mesin jahit untuk simpan.... huhuuu.... tak kira la senget benget ke... janji langsir ada kat tingkap pada hari raya.... alamaatnye kena betulkan balik la nanti ye mak... sebab yang membuatnya tak pro lagi....

nak siapkan langsir, biskut raya lagi... sempat lagi jual biskut raya... buat untuk family sendiri lagi... sehari sebelum raya baru settle kuih raya ni... biskut buat yang simple2 je... tat nenas, marble biskut (1st time buat), biskut kacang, cornflaks madu, cornflaks coklat... tu je la... mak aku sempat juga buat muruku dan kuih siput... yang lain ada yang beli tapi tak banyak la....

2 hari sebelum raya aku,akak n adik pergi shopping baju raya kat bazar je la....  nak cari yang murah2 punya pasal... punya la panjang bazar tu...orang pun ramai... balik rumah dekat pukul 2 pg... belinya baju kurung sepasang dan shawl.... tu je la.... penat berjalan je pun.. belinya sikit je... haaaa....

sehari sebelum raya...

yang lelaki kena settle kan tempat bakar lemang dan ketupat.... masuk semak @hutan cari kayu... jimat2... bukan aku yang buat la... abg ipar aku yg masuk hutan tu.. yang special nya tahun ni mak aku buat lemang la... 1st time tu.... sebab kitorang raya kat melaka.... dapat la dalam 20 batang macam tu... x ambil gambar lak... ni gambar lemang yang dah siap potong..



sedapnya lemang mak... nanti boleh buat lagi.... kena turun kan resepi kat anak mak ni tau.... nak buat tuk anak cucu nanti senang.. kah3.... anyam ketupat pun buat sendiri.... taon2 lepas ada gak aku menganyam ni... tahun ni adik aku je yang buat.... tahun ni tak sempat nak tengok mak masukkan beras dalam buluh untuk buat lemang, ketupat, tak potong daging untuk buat rendang..... huhuu... pemalas betul aku ni..... apa je aku buat.... jeng3.....

ni dia...... aku kena kemas rumah la.... tu la.. semua nak buat last minute.... 


bersama 2 org body guard, raya ke2..
eh... bukan nak tunjukkan model2 kat depan tu tau... tengok background dia la.... tak ambil gambar pula ruang tamu yang aku make over ni.... tak terfikir nak tangkap gambar pun.... nasib baik ada gambar ni... hahaa.. jadi la tu... walaupun tak nampak sangat... bunga kat tepi tu aku yang beli dan gubah sendiri tau... bangga sikitttt..... main cocok2 je.... dapat hasilnya sebegitu..... cantik tak....??? kalau tak cantik abaikan.... langsir yang kat belakang tu... fully aku yang buat.... malam raya baru boleh pasang sebab baru siap....  hiasan dinding aku yang memanjat untuk tampal.... banyak lagi kerja aku... ni baru sikit.... jom tengok bawah ni....

hentam2 gubah bunga.

bunga lagi mahal dari baju raya aku.... memang hampeh...huuuu....
hahaaa... tu la sebab nya aku tak masuk dapur tolong mak... ada aktiviti len nak kena siapkan.... next year harap2 boleh berniaga.... baru syok......

moral of the story.... apa yang pentinggggg..... kerjasama.... ramai2 buat kerja akhirnya siap juga...

alhamdulillah... semuanya siap juga akhirnya... nak cerita pasal raya... next entry... insyallah...
There was an error in this gadget