eqa

snow

Followers

Sunday, February 24, 2013

Siapa suka makan Kuih keria???? baca ni.... terliur tak....

Assalamualaikum...

Tetiba teringin nak makan kuih ni bila de blogger pos pasal kuih keria... ni favourite saya... ANDA?? suka tak.. ke aku sorang je suka... kih2.... tak kisah la.... yummy.. dah terliur ni...

yang penting kat ganu tak de weh... serious... tak de macam yang kat melaka....

tak caye ke...??

kalau ada bagi tau kat ne...???

yang tau jenis sira gula yang putih tu ada la..

cek mek molek banyak la.... korang dah try...??

keria labu.... yummy...

selalu orang buat kuih keria dari ubi keledek kan... mak aku pun selalu buat guna keledek ... dapat ke anak dia ni, aku buat guna labu kuning.... 
masih sedap uoll.... bukan nak puji diri sendiri... kalau dah kata makanan favoret, wat dari apa pun sedap kan...?? 

mak aku selalu belikan kuih keria kalau aku balik rumah... bukak tudung saji... tengok ada kuih keria.. memag aku sorang la yang ngup... sampai 3 biji... hahaa...
kalau ada kuih lain sekali.. pertama mesti ambik kuih ni dulu... 
 
tapi serious... lain dari yang lain... senang je buatnye... 
korang try la...
tak rugi pun.. 
nanti mesti ada orang puji... perh...
boleh buat menantu ni....

aku tetiba keluar idea nak buat ni bila tengok dalam peti ais, ada 1/4 lagi labu yang tak terusik... 
labu asal cam ni....

labu dari kampung ku...
besar  tak labu tu...
labu ni mak sedara yang bagi masa balik kampung... payah juga la nak kupas kulit dia tu... keras seh....aku yang kupas tu....

mak aku pun tolong juga la...
separuh buat pengat labu...huhhh... sedap makan panas2... 
1/4 lagi buat masak lemak..
1/4 lagi aku kerja kan buat kuih keria kegemaran aku ni..

mak aku tak de time ni.. aku buat sorang2... 
mak aku balik die tanya buat apa tu..
aku cakap la kuih keria... buat la dari tersepuk je dalam peti tu kan..

mak... buatkan sira eh... hehe... ok.. hasil tangan mak aku la sira tu... aku tak pandai lagi nak buat.. 

senang je nak buat.. korang kena berani buat kuih... tak perlu la takut tak jadi... makan sendiri juga...
aku tak de resepi yang tepat.. tengok myresepi la eh....
banyak resepi kat situ..

bahan2....

1/4 labu kuning
2 cwn tepung gandum

sira:

 1cwn gula
1/3cwn gula merah
1/2 cwn air

1. rebus labu sampai empuk... nak ada rasa sikit.. tambahkan sedikit garam...
2. lenyekkan labu....masa panas2 tu eh..
3. masukkan tepung... korang agak2 sampaisenang bentuk... jangan sampai keras n banyak sangat tepung pula...nanti rasa tepung je lebih... labunye dah hilang..
memang leceh sikit nak handle... korang guna tepung kat tangan... senang sikit... tak de la melekat...
4. bentukkan macam buat dougnut tu...
5. panaskan minyak dan goreng sampai keperangan....
 6. dah sejuk sikit... boleh la sira kan...

cara sira:
1. masukkan semua bahan, kacau sampai larut... api sederhana tau...
2. kacau sampai pekat skit. dalam keadaan cair2 tu... korang masukkan je kuih keria tadi...
3. kacau sampai kering...
4.. dah siap...

senang tak korang...
pas ni labu nak ganti apa pula ye...
nanti balik pikir la... duk kat asrama ni... memang tak la nak buat kan... 
 

Saturday, February 23, 2013

Biadab letak telefon begitu sahaja!!!

Assalamualaikum...



Malam ni nak meluahkan perasaan je... baru je balik ceramah baju melayu bertemu baju kurung... sok pun dah start kuliah..

Pernah tak korang mengalami bila kita masih lagi bercakap dekat telefon, orang tu letak je tanpa mengakhiri perbualan dengan salam atau at least say bye... aku tak tau la aku ni terlebih emosi ke kan... tapi aku tak boleh terima orang buat macam tu kat aku.... yeahhhhh...... I dont like it... 

Tadi aku ada terima 1 message dari no yang tak dikenali... berbunyi...
"hi,please call me back"
selalunya masa bila orang akan antar message macam ni???? mesti lah bila tak de kredit atau tarikh kredit dah luput... betul tak...???

kita ni yang rasa ingin tahu sapa la yang nak suruh kita call balik ni pun, mula la call nombor tu.... dalam kepala ni aku pikir, adik aku ke akak aku yang suruh call... diorang je yang berkemungkinan buat macam tu....

lagi pun message tu dah berjam2 juga la sampai.. mana tahu penting ke kan...

lepas aku dial nombor tu, sorang popuan yang angkat..

nak tahu pe dia cakap...

aku: Hello, tadi ada antar message kat no ni ke.. sapa ni...
Dia: (dia tanya aku balik) nak cakap dengan sapa?? telefon ni dah lama tak de kredit
Aku: tadi dapat message suruh call balik.. (mana la aku tahu nak cakap dengan sapa.. no yang tak dikenali, dalam message tu sruh cll back)
Dia: Ni sapa..?
Aku: Saya atiqah dari (tak sempat nak abiskan...)
Dia: tutttt.....(panggilan tamat)..

awak...  saya tak abis cakap pun lagi..dah la cakap kasar2, lepas tu terus je letak telefon... mana adab awak... sebelum ni pun saya pernah kena juga... tapi... masih buat tak tahu je la... mentang2 cakap dengan orang yang kta tak kenal.. ikt suka hati je kan...

then, aku dengan rasa tak puas hatinya... hantar message balik kat orang tu.... tak kira la umur dia bawah aku ke, atas aku ke... mak cik2 ke... aku dah kecik ati ni.....

aku hantar macam ni.....

" No ni ada suruh cll balik.. saya ingat adik saya.. sungguh biadab letak telefon begitu sahaja..saya maafkan.. minta maaf kalau mengganggu..."

ok... dia tak de kredit pun nak reply...biarkan je la....yang penting aku dah bagi tahu apa yang sepatutnya... baru puas hati ni... kejam ke kalau aku kata macam tu.... menyesal pula aku call dia tau....
pengajarnnya.... jangan la letak telefon kalau orang tak abis lagi cakap..  nampak sangat tak de adab...
 
  


Steamboat Pulau Duyung Kuala Terengganu

Assalamualaikum....

Sape kat sini pernah makan steambot??? korang makan kat mana ye?? kalau kat kuala terengganu ni famous dekat Pulau Duyung... 
 1st time datang sini dan hampir je sesat, akhirnya lepas tanya org2 kat situ... berjaya juga sampai...

YEAHHH... kami dah sampai, anda bila lagi???

ada udang, sotong, ayam, daging, sayur, brg mcm yong tau foo n maggie..
Jom makan steamboat...

yang pergi cuma kami berempat, aku, romate (eqa &ida), cik eda... naik kereta viva yang disewa.. nasib ada lagi kereta...
 

kami dah sampai sini.....


sampai je cafe steamboat hampir pukul 7 mlm. jadi,  kami terus pesan makanan dan reserve meja awal2... Kami akan makan pada pukul 8 mlm... 

ni dia kedainya....

D' GANU STEAMBOAT CAFE 2IN 1
lepas buat pesanan kami pergi berposing2 dulu.... pemandangan yang sangat cantik... nak tengok gambar.....????

ni dia...

kami 1 romate...

ada kapal besar kat belakang tu....



kami lagi..

ni dekat kawasan jeti... ada bau ikan...

dah abis posing2 dekat jeti... kami cari tempat untuk solat.... tak perlu risau...masjid dekat je dengan kedai makan ni....

keluar je dari kawasan steamboat cafe, pandang kanan...
 ni la dia masjid kat kawasan ni...


sebelum masuk masjid, sempat lagi tu....

 masa untuk makan.....

1set ni -RM30....

 ada disediakan sekali butter untuk grill, sos cili n sos blackpepper...


kena makan cepat2 ada lagi orang tunggu nak makan tu...


macam makan sorang pula...


kena masak sendiri...

boleh grill n msuk terus dalam sup tom yam tu....
jangan makan sampai hangit udah le, tebalik2 kan sikit... ada penyepit kat situ ye...
kenyangnya.... licin... cuma maggie je tak abis.... dah makan dengan nasi, makan maggie mmag la tak abis kan... len kali minta tak nak maggie... sebab harga die asing... 2 maggie-RM2...
masing2 dah kekenyangan...

 tak de la mahal sangat kat sini... semua yang kami makan dalam RM50... ok la tu kan.... 

lepas makan... kami pergi bersiar2....

tangkap gambar sebagai kenangan....


singgah sini untuk ambil gambar je....heheee....
jalan2 lagi ke bandaraya warisan pesisir air.. tau ke kat mana.... belakang pasar payang je.. kih2.....



 ada je jual makanan....
ni dia model kedai ni...

jangan marah ye romate ku......

cantik kan ros merah saya...

sampai ke sini.... bukan sekadar jalan... de aktiviti lain kami buat...

ni dia...
apa nama kereta ni.... siapa tahu boleh bagi tau....

naik berdua... -RM20

 OK.... dah malam... eh... baru perasan malam eh.... ok... masa untuk pulang ke tempat asal... asrama UMT... hehee... nak pulang kan kereta.... sampa disini sahaja..... sesiapa yang ada cadangan
tempat menarik kat kuala terengganu boleh la bagi tahu.... lagi setahun je kat sini....
bye.....





Thursday, February 21, 2013

Pengisian rohani..... Makanan RASULULLAH..

Assalamualaikum....

Lepas kelas tadi sempat lagi g melencung ke DSM... Dewan Sultan Mizan.... ada ceramah yang aku post kan sebelum ni....

ni dia...


2 orang ceramah jemputan...

Pengisian pertama....

Diet dan pemakanan Rasulullah....

Kenapa rasulullah sihat sentiasa...???
 
1. Hati sehat dan selalu berfikiran positif
2. Rasulullah banyak tak makan dari makan... makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang....
 3. Makan makanan yang baik. Bukan sahaja halal tetapi dari segi sumber yang baik.
4. Nabi tak makan sorang... solat berjemaah dan makan pu kena berjemaah juga tau..
5. makan makanan yang baik... contohnya madu dan kurma...

Pengisian kedua..

Diet Rasulullah Penyelesaian masalah kesihatan.. 

banyak juga input yang aku dapat melalui sesi kedua ni... aku highligh yang penting dan menarik je eh...

1. Sumer makanan yang fresh lebih baik.. contohnya kalau nak ambil calcium ambil la dari sumber susu. tak perlulah nak ambil suppliment.. tapi ada je orang makan kan.. so, terpulang la.. ikut nasihat dr lebih utama..

2. Tak perlulah makan secara berlebihan... 
pembahagiannya dalam badan... 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk minuman dan 1/3 untuk pernafasan... agak2 kita dah cukup belum....???fikir2kan.

3. Pendapat berkaitan meal replacement.... contohnya Herbalife... elok tak...?? walllahhualam... menurut penceramah... benda ni ada kesan sampingan seperti liver toxicity... kalau makanan yang mengandungi proten yang tinggi memang akan mengundang kepada masalah liver... tentang masalah ni kena kupas lebih lanjut lagi... search la ye kalau rajin... 

4. susu yang sesuai untuk bayi.... 

susu kambing tak sesuai tau, akan menyusah kan sistem penghadaman bayi... yang sesuai susu apa... tau tak....?? mesti la susu ibu... bagi bayi minum susu ibu sehingga 6 bulan... sebaiknya sampa umur 2 tahun..
susu lembu pun sekarang telah diubah suai bersamaan dengan susu ibu.. tapi tak bleh menandingi susu ibu lagi la... 

5. Buah-buahan yang dijadikan jus tak sama dengan buah-buahan yang dijadikan jus seperti di pasaraya sekarang ni.. kenapa???? sebabnya jusnya dah tak fresh.. sebab ditambah dengan bahan tambah yang lain supaya tahan lebuh lama....

ok la... g tau sikit2 sudah.. korang pun mesti malas nak baca kan... 

pas abis ceramah g keluar ada gerai jualan pula...

melayang juga la duit beli ni... nak tengok....

mee saffron-RM5.80 (4 BUNGKUS)
 Sebenarnya 1st time jumpe produk ni.. terus je beli.. nak rasa.. jurujual tu kata mee die macam speghetty... x tau la.. belum rasa lagi... wallahualam...



cik eda beli perisa kari.. aku beli perisa tom yam.... exchange 1 bungkus.... semua boleh merasa...
cantik kan packaging dia.... aku suka.... rasanya tak tau lagi...
then, g beli minyak zaitun... n pati delima guilsan.... nak tau khasiat dia boleh search sendiri....


pati delima-RM14, minyak zaitun -RM15...
 pukul 1 g dengar taklimat FYP... PENING JADINYA....  X NAK CERITA.... nanti panjang pula...

Ok la... de hal nak buat... sampai sini je..

 bye...




Prinsip pemprosesan dan pengawetan makanan

Assalamualaikum...

Minggu pertama kuliah dah abis pun... cepatnye...
 baru je 2 kali masuk kuliah, 2 pun intro2 je.. hee... tunggu next week plak la...

Pagi tadi hari pertama dalam minggu ni, dalam sem ni aku kena pergi kuliah pukul 8 pagi... huhuuu... boleh masuk sejarah tak... hahaa... sebuk je kan... sebenarnya pagi tadi dah start kelas prinsip pemprosesan dan pengawetan makanan... subjek apa la tu...??? mesti la subjek proses2 n awet2 makanan.... betul ke??? lantak la... yang pentig bak kata dr yang mengajar... we all start from 0 knowledge about this subject.... ok... nak study betul 2 la.... next week nak masuk lab dah...  

cik eda nak gambar dia dalm blog ni... ok... request cik eda telah direalisasikan....

sebelum dr masuk sempat lagi bergambar...

cik eda, aku, lynn....
mereka ni kawan yang mula2 aku kenal masa masuk umt.... tyme orintasi 1 group... dah nak masuk 3 tahun persahabatan kita ye....   ala tomey2 kawan saya.... hehee... senyum sikit....
korg jangan risau banyak lagi gambar kita bersama.... cuma rajin tak rajin je nak cerita.... 
 
kembali2...

Perkara yang ditekankan dalam kelas ni mestilah rules and regulation dalam kelas.... 

yang penting.....

sangat penting ni.....

memang penting pun...

kena datang sebelum dr.....

huhuuu....

kelas pukul 8 pagi ni dr....

harap2 tak terlajak tidur la.... 

nasib bek ada moto, boleh pecut je g kelas...

dr kata lagi..

kalau dah lambat 15 min tu tak yah masuk kelas la... mengganggu je...

ok doktor.... take note...

pasal subjek ni plak... ada tanya budak yang dah ambil.. katanya kena proses makanan... dengan nama lain buat makanan... melibatkan masak2 ni jgk la... kalau bagi ikan kena proses ikan tu dlu... ada juga dr tunjukkan tadi dalam leb kena buat ikan salai, pekasam n len2... dah lupa la...

kelas sejam je... so, tak nak cerita lebih2... tak start kelas pun lagi... bye....

Wednesday, February 20, 2013

Sotong Celup Tepung kat Pantai teluk ketapang....

Assalamualaikum.... 

Hari ni sibuk nak update blog lagi... masih relex2 lagi, assignment pun tak ada lagi... nanti dah buzy memang bersawang la blog ni... terbiar macam dah tak bertuan.. haha...
Terengganu memang tak boleh dipisahkan dengan keropok lekor... dan dekat kuala Terengganu ni memang tak boleh dipisahkan dengan sotong celup tepungnya... 
semalam aku sempat lagi singgah makan sotong celup tepung kat pantai teluk ketapang... tempat yang famous dengan makanan celup2 ni... apa je nak.. udang, ikan...sotong dah tentu la kan... semua nya kalau boleh nak dicelupkan... hehe... aku biasa akan order sotong celup tepung la... harga standard semua kedai.... 1 piring RM5... Mahal tak korang rasa... ok la kan... bagi aku mahal sikit... tapi positif2... sotong mahal kot... seciput je pun dalam pinggan... nak makan punya pasal beli juga la..

Petang2 memang best keluar ke pantai kan.. makan angin laut... eh... bukan... sedut angin laut... lepas tu boleh la menjamu selera.... ada banyak kedai sepanjang jalan tu... aku singgah salah satu dari kedai tu... ingat nak dinner sekali tapi kat kedai tu memang la tak de makanan yang berat2... semuanya goreng2 tepung.. termasuk la nangka celup tepung... korang pernah makan.... ok... aku tak pernah dengar pun sebelum ni.... try la... selalu makan cempedak goreng je...
ok... dah... malas nak membebel panjang... kita tengok gambar pulak...



sotong celup tepung RM5 + Keropok lekor RM1..
makan sotong celup tepung ni dengan cili pencicah... sepesen je rasa nye kalau pergi kedai mana2 pun... resepi sama le tu...
pe2 je la, janji makan....
Ni kira makan petang la ni.... aku pikir tak kenyang la makan ni je... upenye lepas kena penangan ABC lagi boleh kenyang dah... balik bilik tak yah makan lagi....

ni dia ABC....

ABC-RM2.50
 Menarik tak korang tengok ABC ni?? ada macam2 warna... kat terengganu ni memang kebanyakan kedai akan buat ABC warna warni.... aku memang suka try... kira ni special sikit la... ada Ice cream lagi tu.... harga pun berpatutan...


aku dan yana....

haaa..... ni la peneman aku kemana-mana... kami suka merempit.... betul tak yana??? hehe..... tak la... bawak motor je jalan-jalan... sebab tu dalam gambar berdua je.... hee...  kami pemandu berhemah tau.... bawak 40km/h je.... bohong2...
 gambar bawah ni masa kat tepi pantai.... laut cina selatan.... lautnye dalam dan memang tak sesuai untuk mandi manda.. tapi pernah je nampak orang mandi.... dah xpert la tu berenang... aku yang duk dekat dengan pantai selat melaka pun memang dah lama tak mandi laut..... ni pulak kat laut yng dalam ni... alamat tak timbul la.... ok... abaikan... 
  

tayang muka sikit... hehee..... abaikan kami...
sekian sahaja.... daa......

Tuesday, February 19, 2013

Program terkini dan menarik UMT....

Assalamualaikum...

terasa nak update pasal program yang bakal berlangsung di UMT minggu ni dan minggu depan....

Program pertama.....

Dialog PTJ bersama Mahasiswa.
20/2/13


Memandangkan UMT telah membuat banyak pembaharuan dari segi penjenamaan nama,penambahan banyunan dan bilik kuliah yang melibatkan pelajar.. ramai pelajar yang konfius bila nak pergi kuliah dan berurusan dengan pejabat.. jadi program ni diadakan bagi menjelaskan segala2nya.. Antara PTJ UTAMA yang terlibat ialah PUSAT PEMBANGUNAN HOLISTIK PELAJAR (yang menggantikan HEPA), PUSAT KEMUDAHAN PELAJAR DAN PENDAFTAR.
 Insyallah kalau ada kelapangan boleh la pergi....

Program ke dua
 wacana cinta rasul
21/2/13 (khamis)-DSM


Sesuai sangat la... aku kena tau juga sebab aku ni kan pelajar sains makanan... aku bernasib baik sebab masa dan hari program ni tak bertindih dengan kuliah aku... kuliah pukul 8-9 pagi... pukul 9pagi boleh terus pergi dewan... rasulullah... idola, pemimpin umat islam... kita kena la tahu pasal hidupnya kan... lagi satu... lecturer yang nak bagi ceramah tu lecturer yang mengajar kelas aku.. DR hayati mohd yusuf...hehee..... jangan lepas kan peluang....  semua orang boleh pergi....

Program ketiga....

kafe cinta, baju melayu bertemu baju kurung
23/2/13



Pada mula nya sebab utama aku nak pergi sebab ada... juara solehah 2011... Amie Sofia.... best tau dia bercakap... dah pernah dengar masa pergi program pembina dekat uiam hari tu... tengok je memo... cepat2 aku pergi daftar, tak nak tiket habis la kata kan... harap2 pengisiannya bagus la... insyallah... semuanya ilmu... cedok ilmu selagi mampu...


 Program keempat...

Pesta Buku UMT 2013..
24-28/3/2013



Program ni lama sikit.... Memandangkan semua pelajar UMT dah dapat kupun Bantuan Buku 1 Malaysia (BB1M) termasuklah aku... dapat  RM250.. Tahun lepas dapat RM200..  banyak la aktiviti jualan buku akan berlangsung..  Semua orang pakat beli buku la lepas ni... banyak juga la pengisian untuk program ni seperti pertandingan catur,shahiba,soduku,puisi, pengucapan awam dan banyak lagi..... boleh jumpa novelis seperti dhiya zafira,lynn dayana, hezzy azra,dyza ainun dan indah hairani... yang best lagi ada demo masakan dari chef Hanieliza... ni blog diaa... Chef hanieliza tapi macam x dapat tengok je.... ada kelas time tu... sedih2.... huhuuu... kalau allah izin kan... insyallah la....

Harap-harap semuanya berjalan dengan lancar.... 


Yong tau foo Pulau Gadong Melaka BEST!! Singgah yuh...

 Assalamualaikum...

Rasa macam dah lama tak menaip entry dalam blog ni... sekarang ni aku dah berada di kuala terengganu.... cuti semester pun dah habis dan baru je mendaftar sem baru semalam.. tak tau la apa perasaan aku sebenarnya... sedih, gembira ke x de perasaan??... entah la.. dah semester 6 ni...huhuu... kena pulun lagi la sem ni dengan final year projek dan subjek yang nampak susah kan... insyallah semuanya akan bejalan dengan lancar... doakan ye.... 

Masa cuti hari tu aku bekerja... sebab tu la lambat betul nak update blog... hehee.... padahal line internet pun slow kan...  entry kali ni aku nak cerita pasal tempat kerja aku selama ni.. dari lepas sekolah rendah aku memang kerja sini kalau masa cuti... cari duit lebih la kata kan...hehee.. nama kedai ni Restoren Yong Tau Foo Gelombang Biru Melaka.... dekat bertam perdana..
nak juga ajak blogger-blogger singgah makan sini kalau datang melaka... jom tengok gambar-gambar dulu... gambar ni ada yang aku ambil sendiri dan ada juga yang aku ambil dalam google image je... minta halal ye sesape punya gambar tu....
  
ok... ni gambar dari depan restoran....... restoren ni 2 tingkat...


 Ni pula pemandangan dalam kedai pula... banyak dah berubah dari mula kerja sampai ke sekarang... alhamdulillah... rezeki orang kan.. restoren ni pun dah popular dekat melaka ni... ni adalah cawangan kedua... yang pertama Gerai Mesra Ria, Pantai Puteri Melaka... dekat dengan pantai..



 Restoren ni jual apa je ye...?? Sekarang, restoren ni hanya menjual Yong Tau Foo dah nasi lemak sahaja...

nasi lemak.

 eh... cerita-cerita ni korg tau ke yong tau foo ni apa..?? boleh tengok bahan-bahan kat bawah ni.... Yong Tau Foo ni sup tau... dimakan bersama cili merah... dan sekarang ada cili hitam pulak....
tak perlu risau la bahan-bahan dia ni... semuanya insyallah halal sebab paket bahan ni ada logo halal tau.... Jakim punya.... so, korg kalau makan tak perlu la was-was... korang tak terliur ke aku cerita ni... ok.. tengok gambar pula....


bahan-bahan goreng
 barang goreng ni antaranya bebola yang pelbagai jenis.. contohnya bebola ikan, selmon, udang, ketam,sotong, daging... ada juga organ dalaman.. contohnya paru, limpa, hati lembu, perut lembu, pedal ayam..

ada juga berbagai jenis bahan goreng yang lain macam tempe, tahu dan macam-macam lagi la...

bahan-bahan frozen pula...
bahan-bahan frozen ni diletak dalam frezer korang boleh pilih dalam tu... siap ada angry bird lagi...
 sudut tepi pula ada sayur-sayur segar... boleh pilih kat situ...

sayur-sayur segar
Cara nak pilih makanan ni.....

sapa yang pertama kali datang boleh la tanya dekat pekerja yang ada dekat situ.... macam mana nak pilih... tapi sebenarnya senang je.... korang boleh ambil mangkuk merah dekat dengan tempat pilih tu... dan boleh la start pilih eh....  dari hujung sampai ke hujung... semua boleh pilih.. tapi kena ingat makin banyak korang ambil makin mahal la harga makanan korang tu nanti... kalau nak makan sorang boleh pilih dalam separuh mangkuk pun boleh... nanti dah potong dan masak memang jadi banyak tambah pula ada sup kan... kalau jenis makan banyak suka hati la nak pilih banyak mana...
Bila dah siap pilih boleh bagi dekat pekerja yang jaga dekat situ... nanti pekerja tu akan tanya nak campur mee, bihun, kue tiau atau kangkung tak.... haha... macam biasa aku buat... lepas tu pekerja kat situ pun tanya lagi nak makan sorang ke hidang.... kalau sorang makan dalam mangkuk merah tu juga la... kalau nak makan ramai2 boleh la buat hidang.... order minuman dan meja tempat korang akan duduk pun akan diambil sekali...
lepas tu, bahan-bahan yang dah dipilih tu akan dihantar ke belakang untuk dipotong dan dicelur...
korang perlu tunggu je dekat meja masing-masing... nanti pekerja akan hantar makanan korang tu...

ni la hasilnya lepas dicelur....

satu mangkuk untuk sorang makan...

mangkuk hidang
Harga untuk setiap hidangan bergantung pada banyak mana bahan yang korang pilih... nanti jangan pula kata terlalu mahal sebab bahannye korang yang pilih ye... sebenarnya harga berpatutan... makan kat pizza sampai beratus 1 keluarga takkan makan ni pun nak berkira kan....
 hehe... pengalaman sendiri g pizza... kalau tak seratus ke atas tak sah... untuk makan 1 family la...

restoren ni buka setiap hari kecuali hari isnin... kalau public holiday insyallah akan di buka juga...
start berniaga pada pukul 5.30petang hingga 12.00 malam...

kalau hari minggu memang ramai orang... so, sesiapa yang datang kena banyak2 kan bersabar la sebab mungkin makanan korang akan lambat sampai...

melalui pengalaman... ramai customer yang sanggup tunggu lama semata-mata hendak makan yong tau foo ni.... terima kasih la ye sebab sudi menunggu...

gambar dari blogger lain.... suasana dalam kedai...

apa lagi yang aku tak cerita ye... rasa macam dah cerita mana yang penting tu...

erm.. air pula yang special ABC, mata kucing, barli, segala jenis buah, ice blended pun ada juga....

eh, ada lagi...

kalau nak booking untuk makan ramai-ramai pun boleh... kena bagi tau awal2 la... nanti akan diuruskan untuk meja atas...

nak cerita sikit pasal meja atas ni... selalu customer memang suka duduk meja atas... meja atasakan dibuka bila customer terlampau ramai dan tak ada meja kosong... dan juga bila ada booking dari customer... harap faham eh... hehee....

panjang lebar aku promosi ni (perasan)....
moh le blogger-blogger... satu lagi cawangan dekat pantai puteri pun sama je... kat situ gerai la.. sapa yang suka sejuk-sejuk udara pantai boleh la datang... hehe...
 ok la sampai sini je.. kalau ada masa boleh cerita pasal cawangan lagi satu pula...

blogger yang dah pernah datang restoren ni... korang pun boleh terjah mereka ni...

http://syanasaid.blogspot.com/2012/12/yong-tau-foo-sedap-kat-melaka.html
http://sweetiesaqi.blogspot.com/2012/11/yong-tau-foo-di-pulau-gadong-melaka.html
http://azymemyza.blogspot.com/2012/04/kedai-yong-tau-foo-melaka.html
http://ainraus.blogspot.com/2011/04/yong-tau-foo-melaka.html

terima kasih sebab sudi membaca...

Friday, February 1, 2013

Resepi tat telur (tartlet)

Assalamualaikum....

Masa cuti-cuti ni kalau tak tengok bloq tak sah.... So, kalau dah bukak kena la tambah-tambah entry... Nak buat tat telur tak????

tat telur...
Hari tu masa nak balik kampung eqa terpikir nak bawak apa la kan balik kampung ni..... selalu balik kampung mesti ada je bawak balik kek ke apa... 
nak buat yang senang-senang je.... Jadi, terhasil la tat telur ni.... hehee....

kek pun ada juga ni dia....

moist choc cake versi cup cake.....

tat telur ni eqa belajar masa g kelas buat roti tahun lepas.... dah lama dah... baru sekarang nak try kan.... hahaaa..... belajar je lebih , buatnye tidak juga... insyallah satu hari nanti akan ku guna kan segala ilmu yang ku belajar ye....

ada yang nak try buat ke... ni dia resepi....

RESEPI TAT TELUR


Bahan-bahan untuk buat pasteri:

200g mentega
50g gula icing
1 biji telur
400g tepung gandum
1 sudu susu tepung

Cara-cara:

1. Putar mentega dan gula icing... eqa guna hand mixer je.... tapi jangan lama sangat putar tu...
2. Masukkan telur dan putar lagi.
3. Akhir sekali baru masukkan tepung gandum dan susu tepung... kacau sebati je.... guna tangan pun boleh....ok.. dah jadi pasteri untuk tat ni. senang kan
4. Ambil acuan tat, eqa guna yang saiz kecil. ... sapukan sedikit mentega dekat acuan tu ye sebelum sebelum letak doh pasteri...

*pastikan masa masukkan doh ke dalam acuan tu, buat nipis2 tau... nanti kalau tebal2 tak sedap n tak masak pula. 

ok... dah siap... boleh masak fillingnya pula...

Bahan-bahan untk buat filling:

1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula castor (gula pasir biasa pun boleh)
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning

  Cara-cara:

1. Campurkan susu cair, gula, air kedalam kuali dan panaskan dengan api sederhana..
2. masukkan telur dan esen vanila. kemudian masukkan setitis pewarna untuk nampakkan kekuningan tu...

dah siap....

masukkan filling ke dalam pasteri tadi yang kita buat eh... then, dah boleh bakar dalam oven dengan suhu 180oC.. guna api bawah sahaja ye.... tunggu dalam 20 minit... dah nmpak kekuningan boleh la angkat.... senang tak???? 

tu je nak share hari ni...harap bermanfaat la eh... ok... bye....

Nak tengok majlis perkahwinan di pahang???

Assalamualaikum...


Siapa kat sini yang biasa pergi rumah orang kahwin??.. tak kira la jiran tetangga ke, sepupu atau sedara mara ke.. ahad yang lepas eqa berpeluang balik ke kampung tuk melihat sepupu kahwin... kalau orang kahwin mesti ada je adat2 orang melayu yang dapat kita lihat.. betol tak... Jom la kongsi adat-adat perkahwinan kat negeri2 masing-masing... mesti menarik kan...

oklah.. eqa nak cerita sikit pasal majlis persandingan sepupu eqa kat pahang tu... memang ada je adat-adat yang mereka ikut tapi tak la pelik... hehee....
ni pelaminnya.....
nama pun kat kampung kan??? mestilah ada gotong royong  dengan penduduk kampung untuk masak memasak ni... siap buat meeting lagi uolls... hehee... eqa dengar, keluarga pengantin buat perjumpaan dengan sesiapa yang akan membantu masa aktiviti memasak dijalankan... masa ni la nak bagi tugas masing-masing kan... nampak muafakat disitu.... huhuhh...... jarang dah kita tengok orang buat macam ni, semua nak senang je....guna catering lagi senang kan... tak payah susah2... tapi kalau masak sendiri lagi best kan...tumbang kerbau seekor ye... bukan lembu.... orang sana tak suka makan daging lembu... sebab nye daging kerbau lagi lembut...  

kalau kita pergi rumah kahwin tak sah kalau tak tengok pelamin, bilik dan hantaran kahwin..... kenapa ye???? siapa ada jawapan..... sebab tu pengantin akan pastikan semua benda ni cantik2, sebab akan menjadi tontonan dihari bersejarah mereka... kalau sedara mara yang kahwin eqa akan pergi tengok juga, tapi kalau orang yang tak berapa kenal tak de la tengok... menyebuk je kan... huhuuu.....
 Ni dia hantaran.... buat sendiri dari pihak perempuan... adat melayu hantaran nak yang ganjil. contohnya kalau lelaki bagi pihak perempuan 5, perempuan kena la balas 7 dulang hantaran kan... tapi tak kisah pun, ni adat je la....

hantaran perempuan ke lelaki

yang menariknya masa berarak, pengantin diiringi dengan bunyi gendang... selalu kita tengok orang main kompang kan.... tu yang berbeza dari biasa kan..... hehe...
ni gendangnye.... tapi tak de la yang nyanyi2 kan....
lepas tu pengantin akan duduk dan menyaksikan persembahan silat.... jemputan silat dari mana tak tau pulak ye...





lepas dah tengok orang bersilat ada lagi yang dibuatnye....
wah.... pengantin bagi gula2 kat budak2 la.... nak je eqa kutip sama, aish... memang kalah la budak2 tu nanti.... hehee....


adat melayu memang tak lari dari bersanding dan merenjis2 ni.... betul tak... apa ek yang baling2 kat pengantin tu.... ada yang guna bunga rampai, ada juga yang guna beras2 bagai.. tapi ingat... baling2 beras ni tak baik tau, sebab apa?? sebabnya ianya berasal dari agama hindu... wat apa kita ikut diorang betul tak... membazir pula tu.... kalau guna bunga rampai je tak  tau la.. wallahualam....


terbalik pula gambar ni...
makan beradab pun ada juga.... makanan akan dihias cantik2 n makanan nya lain dari yang dekat khemah2 tetamu tu.... dengan udang. ikan besar2, dessert lagi... haha... padahal pengantin pun tak lalu nak makan kan.... cuit sikit2 je pun....


 yang perhabiskan ni tengok kat bawah ni... kelaparan... banyak buat keja la katakan.... hahaa...





ni mak sedara n sepupu belah mak eqa...

sepupu2.... baju sponsor 2...

sesi ptong kek pula.... cantik tak kek tu..... eqa pun dapat posing dengan kek juga.....

pengantin potong kek....

eqa pun nak posing jgk.... heee...
lepas ni turn sapa pula kawin...?? huhuu... tungg je la dapat undangan kan....
  ok la... sampai sini sahaja....
hari-hari mengadap laptop... balik kerja pun tengok laptop jugk... dah jadi kawan karib pulak. hahaa.... pe boleh buat... begini lah kehidupan... nak tido pula bye... thanks pada yang sudi baca tu...











There was an error in this gadget