eqa

snow

Followers

Friday, February 1, 2013

Resepi tat telur (tartlet)

Assalamualaikum....

Masa cuti-cuti ni kalau tak tengok bloq tak sah.... So, kalau dah bukak kena la tambah-tambah entry... Nak buat tat telur tak????

tat telur...
Hari tu masa nak balik kampung eqa terpikir nak bawak apa la kan balik kampung ni..... selalu balik kampung mesti ada je bawak balik kek ke apa... 
nak buat yang senang-senang je.... Jadi, terhasil la tat telur ni.... hehee....

kek pun ada juga ni dia....

moist choc cake versi cup cake.....

tat telur ni eqa belajar masa g kelas buat roti tahun lepas.... dah lama dah... baru sekarang nak try kan.... hahaaa..... belajar je lebih , buatnye tidak juga... insyallah satu hari nanti akan ku guna kan segala ilmu yang ku belajar ye....

ada yang nak try buat ke... ni dia resepi....

RESEPI TAT TELUR


Bahan-bahan untuk buat pasteri:

200g mentega
50g gula icing
1 biji telur
400g tepung gandum
1 sudu susu tepung

Cara-cara:

1. Putar mentega dan gula icing... eqa guna hand mixer je.... tapi jangan lama sangat putar tu...
2. Masukkan telur dan putar lagi.
3. Akhir sekali baru masukkan tepung gandum dan susu tepung... kacau sebati je.... guna tangan pun boleh....ok.. dah jadi pasteri untuk tat ni. senang kan
4. Ambil acuan tat, eqa guna yang saiz kecil. ... sapukan sedikit mentega dekat acuan tu ye sebelum sebelum letak doh pasteri...

*pastikan masa masukkan doh ke dalam acuan tu, buat nipis2 tau... nanti kalau tebal2 tak sedap n tak masak pula. 

ok... dah siap... boleh masak fillingnya pula...

Bahan-bahan untk buat filling:

1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula castor (gula pasir biasa pun boleh)
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning

  Cara-cara:

1. Campurkan susu cair, gula, air kedalam kuali dan panaskan dengan api sederhana..
2. masukkan telur dan esen vanila. kemudian masukkan setitis pewarna untuk nampakkan kekuningan tu...

dah siap....

masukkan filling ke dalam pasteri tadi yang kita buat eh... then, dah boleh bakar dalam oven dengan suhu 180oC.. guna api bawah sahaja ye.... tunggu dalam 20 minit... dah nmpak kekuningan boleh la angkat.... senang tak???? 

tu je nak share hari ni...harap bermanfaat la eh... ok... bye....

7 comments:

  1. macam sedap saja tat telur tu saya nampak... hehehe

    ReplyDelete
  2. dua2 sedap
    tq bg resepi..nnti free2 leh cuba buat..

    ReplyDelete
  3. nyum2 sedapnya..boleh try nanti ni :)

    ReplyDelete
  4. tart telut akk tak bape gemar sangat..tapi yng coklat tu aduhai..bikin terliur je..hehehe

    ReplyDelete
  5. hurmmm...both nice...nanti bolehlah cuba ni...

    ReplyDelete
  6. sedapnya!

    blogwalking from http://beritaremajaonline.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. ika, bole bkak bakeri lpas study nty :)
    bole r ak tmpang skaki...hihi

    ReplyDelete

There was an error in this gadget