eqa

snow

Followers

Thursday, February 21, 2013

Pengisian rohani..... Makanan RASULULLAH..

Assalamualaikum....

Lepas kelas tadi sempat lagi g melencung ke DSM... Dewan Sultan Mizan.... ada ceramah yang aku post kan sebelum ni....

ni dia...


2 orang ceramah jemputan...

Pengisian pertama....

Diet dan pemakanan Rasulullah....

Kenapa rasulullah sihat sentiasa...???
 
1. Hati sehat dan selalu berfikiran positif
2. Rasulullah banyak tak makan dari makan... makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang....
 3. Makan makanan yang baik. Bukan sahaja halal tetapi dari segi sumber yang baik.
4. Nabi tak makan sorang... solat berjemaah dan makan pu kena berjemaah juga tau..
5. makan makanan yang baik... contohnya madu dan kurma...

Pengisian kedua..

Diet Rasulullah Penyelesaian masalah kesihatan.. 

banyak juga input yang aku dapat melalui sesi kedua ni... aku highligh yang penting dan menarik je eh...

1. Sumer makanan yang fresh lebih baik.. contohnya kalau nak ambil calcium ambil la dari sumber susu. tak perlulah nak ambil suppliment.. tapi ada je orang makan kan.. so, terpulang la.. ikut nasihat dr lebih utama..

2. Tak perlulah makan secara berlebihan... 
pembahagiannya dalam badan... 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk minuman dan 1/3 untuk pernafasan... agak2 kita dah cukup belum....???fikir2kan.

3. Pendapat berkaitan meal replacement.... contohnya Herbalife... elok tak...?? walllahhualam... menurut penceramah... benda ni ada kesan sampingan seperti liver toxicity... kalau makanan yang mengandungi proten yang tinggi memang akan mengundang kepada masalah liver... tentang masalah ni kena kupas lebih lanjut lagi... search la ye kalau rajin... 

4. susu yang sesuai untuk bayi.... 

susu kambing tak sesuai tau, akan menyusah kan sistem penghadaman bayi... yang sesuai susu apa... tau tak....?? mesti la susu ibu... bagi bayi minum susu ibu sehingga 6 bulan... sebaiknya sampa umur 2 tahun..
susu lembu pun sekarang telah diubah suai bersamaan dengan susu ibu.. tapi tak bleh menandingi susu ibu lagi la... 

5. Buah-buahan yang dijadikan jus tak sama dengan buah-buahan yang dijadikan jus seperti di pasaraya sekarang ni.. kenapa???? sebabnya jusnya dah tak fresh.. sebab ditambah dengan bahan tambah yang lain supaya tahan lebuh lama....

ok la... g tau sikit2 sudah.. korang pun mesti malas nak baca kan... 

pas abis ceramah g keluar ada gerai jualan pula...

melayang juga la duit beli ni... nak tengok....

mee saffron-RM5.80 (4 BUNGKUS)
 Sebenarnya 1st time jumpe produk ni.. terus je beli.. nak rasa.. jurujual tu kata mee die macam speghetty... x tau la.. belum rasa lagi... wallahualam...



cik eda beli perisa kari.. aku beli perisa tom yam.... exchange 1 bungkus.... semua boleh merasa...
cantik kan packaging dia.... aku suka.... rasanya tak tau lagi...
then, g beli minyak zaitun... n pati delima guilsan.... nak tau khasiat dia boleh search sendiri....


pati delima-RM14, minyak zaitun -RM15...
 pukul 1 g dengar taklimat FYP... PENING JADINYA....  X NAK CERITA.... nanti panjang pula...

Ok la... de hal nak buat... sampai sini je..

 bye...




4 comments:

  1. Ada yang cakap gulsan tu boleh kuruskan badan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kurgkan kolesterol dalam badan... baru nak start ni... tgk la nnti blh kurs x.. heheee....

      Delete
  2. waaa.. cam sedap je mee tu.. hehe


    Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sampai 100 lum... insyallah sy join...

      Delete

There was an error in this gadget