eqa

snow

Followers

Friday, June 28, 2013

Resepi Trifle

Assalamualaikum...

Semalam aku berkesempatan tuk buat dessert trifle ni... ni kali ke dua buat... bahan2 dia simple dan senang dapat... boleh jual tak.... memang nak jual pun bulan ramadhan ni.... doakan ye.... tapi bukan aku la buat.... aku kan kena balik terengganu.... sob3..... :(

 

Bahan-bahannya:

1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan 1/2 gelas air)
1 kotak jelly strawberry @ sebagainya
kek gulung @ apa2 jenis kek
1 tin buah-buahan campur


Cara-caranya:

1. Potong kek dan susun didalam bekas, mampat kan sikit. kek butter pun sesuai.
2. Tuangkan  sedikit air gula daripada buah-buahan campur di atas kek.
3. Sediakan kastard, masukkan susu cair, air, gula pasir dan tepung kastard. masak api sederhana. sentiasa kacau dengan whisk atau senduk pun boleh. pastikan pekat dan likat. baru tutup api.
4. Masukkan kastard diatas kek tadi.. Biarkan sekejap.
5. Masukkan buah-buahan campur diatas kastard. agak2 la banyak mana.
6. Sediakan jelly, ikut step penyediaan kat belakang kotak.. tuang panas2 diatas lapisan buah tadi... biarkan sejuk sebentar. kalau guna puding mangga pun best gak... boleh cari kat pasar raya... tapi jangan guna agar2 yang keras tu... tak sedap nanti... puding lagi ok...
7. Masukkan ke dalam peti ais.... 

dah selesai...... selamat mencuba....

 

Durian crepe lagi..

Assalamualaikum...

berapa ari lepas aku buat durian crepe... mengidam nak makan durian... perh.. gila sedap durian... nak2 durian yang warna kuning .... durian tembaga tu...  sekarang ni musim durian, jangan tak tau pula... sepanjang jalan kat tmpat aku ni ada jual durian...

ni durian tembaga.. sekilo RM10....

aku beli durian ni sebiji je pun.. mahal kot, dah la tengah sengkek ujung2 sem ni... hahaa.... dapat merasa pun jadi la.... nak rasa lebih kena la minta org sponsor dan dah tentu la mak aku jadi mangsa nye... apa dah.... 

tapi x de la beli yang ni je, aku de juga beli durian biasa2 tu... tak tau la pula nama apa... ada yang sekilo  RM 6 n RM4... memang tak menepati cita rasa betul.... len kali tak nak la beli yang murah ni.... tak puas makan... kan2....

dah beli durian ni... alang2 tu baik buat durian crepe.... penah sekali je buat dulu... masa mula2 famous tu kan... semua duk try.... 
kali ni aku dah beli non stick pan tau.... yang kecil punya la... semata2 nak buat crepe ni...
memang senang gila la buatnye.....
cantik je.... yang pasti memang tak melekat la n tak payah guna minyak pun.... boleh buat kuih ketayap gak ni... roti jala pun boleh je... hahaa....

non stick pan baru ku.....
 tengok resepi dulu lah.... kali ni guna banyak jenis tepung....
lain sikit dari sebelum ni....

resepi dari Eyna Haneyna

Bahan-bahan untuk kulit:

letak asing2, tak perlu tindih2 ye...

20g tepung gandum
20g tepung ubi
10g tepung kastard (tukar tepung kentang)
10g tepung jagung
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula kastor
40 ml susu cair
150ml air
2 titik pewarna kuning

1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk.. kacau sebati dengan whisk dan tapis..
2. Pastikan tak ada buih2, nanti berlubang-lubang pula kulit tu...
3. Panas kan non stick pan, tuangkan 1 senduk adunan tadi... sambil tu layang kan kuali supaya jadi leper macam gambar kat atas tu.. kalau tebal boleh kurangkan sedikit adunan.. api kena kecilkan.
4. kulit tu akan masak, boleh tengok bawah kulit tu ada keperangan sikit... tak pun dah nampak kering2 tu kira dah masak la...
5. tak perlu terbalikkan kulit tu... terus je angkat...
6. ok... settle...

Bahan-bahan untuk filling: 

150 ml non dairy whipping cream
durian secukupnya

1. Putar non dairy whipping cream sehingga kental.. nampak bertanduk sikit.. guna hand mixer...

Cara nak balut filling:

1. Permukaan yang licin belah bawah, ambil cream sikit letakkan diatas kulit tadi.... 
2. letakkan durian sedikit dan tambahkan cream lagi... 
3.  Lipat dia macam dalam gambar tu....
4. masuk dalam peti ais dulu sebelum makan.....

kulit durian crepe ni licin je.... bagus betul resepi ni....
ok... dah settle buat durian crepe... senang je....lepas ni nak buat lagi ke????
nak makan original durian tembaga@ musang king ke..... best juga..... love it......



Tuesday, June 18, 2013

Keropok Lekor Cheese Tok Beng, Kuala Terengganu

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... diberi kesempatan tuk update blog ni... 
eqa!!... update blog ni cepat2 sikit... jangan buat panjang menjela.....
FYP tu tak usik lagi... hehe.... 
Ye la.. lepas ni kita tengok la FYP tu...
nak beli ikan... esok nak jumpa lecturer... haha.... apa kena mengena dengan ikan ni... ok2.. tak paham2... bukan nak buat masak2 eh... mentang2 kita ni amik sains makanan... ingat kita tak boleh buat benda len ke.... kita nak siat2 kulit ikan tu.... nak buat something.... mak ai... kejam seh... eh.. eh tak la... tu la projek FYP eqa..... dah... tak yah cerita.... nanti lagi pening...

Pagi tadi first tyme aku jogging tuk sem ni.... huhuuu... bajet buzy le tu... padahal malas.... ok.. fine.... kite memang malas... sebab tu badan makin kembang... pas ni kita kurus la.... nanti jangan jelous pula... 

kita nak jaga kesihatan la... sebab tu g jogging.... 

yeahhh... yana peneman g jog..... thanks... kalau ko x de... mungkin aku sambung tido balik tadi... kih2.... 

ok juga... dah lama tak jogging boleh juga lari 1 pusingan balapan tu, tak benti tau.... bangga sikit.... 
tak payah la kalau 1 pusingan je.... orang lain pun boleh buat...
ok... fine.... tak nak cite dah....

kata nak cerita pasal keropok lekor... apa aku melalut ni.... 
suka hati la kan....

 tadi kita g breakfast kat kedai keropok lekor tok beng.... 
kedai ni terletak kat......

tok beng la.... haha.... nampak sangat tak tau jalan...
sebenarnye... tak tau nak discribe macam mana tempat ni.... jauh kedalam sikit... tapi kalau nak pergi airport kuala terengganu tu... memang dah dekat la... tak pun boleh tanya orang2 kat situ....
mesti diowg tahu punya la.... famous tau....

first time aku pergi taun lepas... ni 2nd time pergi...

kaunter bayaran...
mula-mula dengar pasal kedai ni... orang duk cakap2.... kedai ni selalu ramai orang... sampai kena ambil nombor tau.... 

jom makan....
eqa pilih keropok lekor cheese... tak pernah rasa lagi.... baru tau tadi... ok... memang dah ketinggalan aku ni.....
keropok lekor cheese.... dh try??
 harga keropok lekor ni berpatutan la..... kami makan ni... RM3.00... Nampak kuning2 tu... tu la cheese.....

ni pula keropok lekor rebus.. RM1.00 sebatang


abaikan muka yang berkilat tu.... baru pas jog la sangat...

 Hey... jogging apa ni.... macam mana nak kurang kan kalori.... kalau kalori yang masuk lagi banyak dari keluar.... huhuu...... abaikan... bukan selalu pun.....

tengok ni.... tempat buat keropok lekor... besar kan...

tempat rebus keropok lekor.... sumber google...
ada juga sampai beratur ni..... tengok.... ramai kan.... kena sabar sikit menunggu...  kedai ni pun dah besar... boleh makan dan minum sekali kat sini.... lagi selesa la....

tengah beratur... sumber: google...
siapa nak makan... sila2..... 

ok... nak siapkan kerja.... ada lagi nak update.... kalau free sikit baru update lagi.... 

* tengah dengar Ikim.... bersama ustazah fatimah syarha..... jom dengar ikim...


Monday, June 17, 2013

Berkelah di Pantai Batu Rakit

Assalamualaikum...

Secara rasminya sem 6 untuk tahun 3 ku sudah habis. Exam pun dah habis, tapi aku masih di Terengganu.... why3x??? 
Sebab nak selesaikan final year projek la... Jadi, kena la menetap kat sini lama sikit..
ok.. Tak pe, dugaan tu...
Bila la aku dapat balik.. persoalan yang masih tiada jawapannya..

Apa2 pun hidup mesti diteruskan....
daripada bosan duk kat bilik dan tengok movie baik kita enjoy.......

kita celebrate dulu... yeahhhh.... berkelah tepi pantai..



dah beberapa hari nak plan pergi berkelah ni.. akhirnya termakbul juga..
terima kasih pada rakan2 ku sekalian.... hehee... yana n aze... yang sama2 plan g berkelah ni dan masak2 dengan aku... 
termasuk juga ida, lyn, wanfa, kak mun dan wani.... seronok makan-makan dengan kowg...
kebetulan pula nak pergi berkelah kan....
kalau nak pergi berkelah, perkara utama nak pikir mesti lah makanan kan....
disebabkan kita ni bujang lagi, makan simple2 sudah.....

Makan apa ek, disebab kan aku ada 1 bungkus bihun kat bilik tu... makan bihun goreng goreng je la eh... yang memasaknya aku bersama pembantu aze dan yana.... thanks yana sebab buatkan air teo limau panas.... sedapnye.... nak beli la teh tu... jenama barat tea kan.... jom beli kat cameron.. hehe....

destinasi pilihan pantai batu rakit... mula-mula nak pergi pantai teluk ketapang je... dah diowg ajak pergi sini.... ok gak.. kat terengganu ni banyak sangat pantai, sampai aku pun jadi confuse.... pantai teluk ketapang, pantai batu buruk, pantai batu rakit, pantai tok jembal.... hahaa.. pantai yang paling dekat, pantai UMT... heeee.... 

sampai je kat pantai, aktiviti pertama tiup belon...

Semangat lyn tiup belon tu...
 
eh... baru perasan... pantai dia cantik la... tak banyak sampah... hari tu pergi banyak je sampah.... bagus2...

aktiviti seterusnya mestilah makan-makan....
yeahhhh....
makan sampai kenyang... 
kebetulan k.mun n the geng bawa bihun juga.... ok.. makin bertambah la makanan nya....
x pe, janji makanan cukup kan...

makan-makan

kek angry bird... comey x...


kalau pergi mana-mana tak brgambar tak sah la kan..... jom kita bergambar tuk kenangan pula... happy la sangat sebab kurang bebanan sekarang ni kan.....



merenung masa depan...

model belon
jalan-jalan tepi pantai pula....

apa tu..


360.... cantik oo..... nak gak....
 bergambar sebelum balik......

kami berlapan....

u r my friends.....
 ok... lepas puas ambil gambar semua... dah nak magrib la..... jom2 balik.... 

selesai aktiviti menenangkan fikiran kat tepi pantai.... pantai ni tak boleh mandi.... kalau nak mandi pun boleh tapi kalau jadi pape tanggung sendiri.... dan pastikan anda pandai berenang..... airnye dalam... laut cina selatan weh.....

sampai sini je.....

Sunday, June 9, 2013

Peringatan untuk gurl2 sekalian... Kena ambil tahu kalau ada kenderaan....

Assalamualaikum....

Alhamdulillah.... tamatnye presentation EOP hari ni maka berakhirlah sem 6 dan tahun 3 ni.. ada lagi stahun, nk menuntut ilmu... menuntut ilmu tanpa rasa jemu.. insyallah.... ilmu tu berguna untuk masa depan....

group presentation saya.... serba purple hari ni....
Sambil dengar presentation group lain, sempat lagi bergambar... peace.... macam nak gyomi je wani....hehee

lepas habis presentation, ada 1 misi yang perlu diuruskan... ewah... macam besar sangat je misinye kan... memang pun.... kalau tak buat ni, nak keluar pun rasa serba salah... macam orang buat salah je kan..... 

ni ada kaitan dengan kenderaan yang kita naik tu... siapa ada kenderaan???? cepat mengaku... heehe...
nak dijadikan cerita... masa nak pergi hospital hari tu, nak pergi melawat kawan kat icu... nak naik kereta la kan... tup2 sampai kedai kereta sewa... akak kat kedai tu tanya... adik ada lesen tambahan ke... oops..... lesen dah mati ke???? erm.. x de kak.... huhuu... nasib baik la ada sorang kawan ni ada lesen.... bagi la lesen dia... tapi yang bawak kereta nya aku.... huhuu..
adakah satu kesalahan bawak kereta tanpa lesen???? haha... 

Langgar hukum dunia tak pe, jangan langgar hukum akhirat... padahal hati ni dah serba salah... tapi tak pe, redah je la.... bawak kereta dengan penuh berhemah.... 
5 nyawa dalam kerata ni.. alhamdulillah.... selamat sampai dan balik....

Jadinya...

Nak bagi la sedikit peringatan@ nasihat pada diri sendiri terutamanya dan gurl2 kat luar tu...
kalau ada kenderaan kena pastikan.....


1. Lesen memandu mesti sentiasa hidup ye...


jangan jadi macam aku, dah sebulan lesen mati pun tak perasan.... sampai akak kedai kereta yang tegur.. huhuu... dengan selambanya bawak moto kehulu kehilir dengan perasaan tak bersalah......

hari ni baru perbaharui lesen kenderaan... Renew setahun dulu lah.... poket tengah kering dah akhir2 sem ni.... tarikh lesen sekarang dah ikut tarikh lahir kan.... So, memang kena tambah duit sikit la... Jumlah semua RM47.. RM 30 untuk setahun, tambah hari sampai tarikh lahir RM15 dan bayaran tambahan RM2. Kalau nak 2, 3, 4, 5 tahun, kena la ganda2 kan jumlah tu kan... 
nak bayar boleh pergi pejabat pos je.... senang kan, tak yah susah2 nak pergi JPJ....

2. Lesen kenderaan mesti selalu hidup...

lesen kenderaan
haa..... yang ni pun orang selalu abaikan.... erm... termasuk lah aku.... hehe...
korang dah tengok belum lesen kenderaan masing2.... jangan tau pakai je, tak tengok pun segala benda penting ni... kang kena tahan polis tengah jalan.... sape yang susah....??? diri sendiri juga... tak kira la lesen moto ke kereta ke.... semua sama je.... aku punya lesen tu pun bulan depan dah nak mati.... bersiap sedialah dengan duit2 nye ye... hahaa.... 

3. Pastikan tahu bila nak tukar muinyak hitam kenderaan.

Korang tahu tak bila masa nya nak tukar minyak hitam motosikal atau kereta??? kat sini aku nak cerita pasal tukar minyak hitam motosikal je ye... sebab tu la kenderaan yang aku pakai... kalau kereta kena tengok waktu servis dia la kan... ada tampal kat cermin kereta tu selalunya.... tengok2 la..

moto aku baru 2 kali tukar minyak hitam... kalau moto baru minyak hitam pertama kita kena tukar masa meter kat moto tu tunjuk 2 ribu... tu kali pertama tukar... jadinya kalau nak tukar kali kedua, meter tu kena sampai 4 ribu la pula.... selang 2 ribu eh.... dan kali kedua tukar ni kena tukar dengan filter die sekali... korang boleh tanya orang kedai moto tu je... kalau tak tau apa benda filter tu.... harga filter tu dalam RM6 je.. ok....

macam mana nak ingat kita kena tukar minya hitam bila....??
teknologi kan ada.... buat la reminder kat handphon canggih korang tu..... abis cerita...
kalau aku... aku tulis dalam buku.... 
ni dia...

buku catatan..... segala benda ada.....hehee....
guna buku ni pun senang kan.... senang nak selak2.... pas tu boleh letak harga minyak hitam tu sekali... ada harga murah... tapi aku beli yang harga sedang2 je RM17-RM20.... ok dah tu kan.... tak nak beli yang terlalu murah... n yang mahal sangat pula tak mampu kan..... ok la tu...

apa lagi kena tengok....
 
4. Minyak kenderaan 

yang ni pun penting juga.... mana tau, kalau terlepas pandang. duduk la kita kat tepi jalan, mengharap belas kasihan orang sekeliling... hahaa..... jangan sampai macam tu ye.... kalau meter rosak pergi la baiki terus.... kalau motsikal selalunya aku masukkan minyak penuh RM5/ RM6.... Boleh pakai seminggu, kalau guna dalam universiti je la... kalau merayap sampai ke bandar memang kejap je kering minyak tu.....

 Kalau kereta nak isi penuh tangki tu, agak2 berapa puluh pulak kan.... 
yang tu aku tak amik tahu.... selalunya mak aku yang rajin isi penuh kereta ni... kalau aku isi minyak kereta mak aku..  RM 10 or RM20 pun tak penuh2... hahaa..... tapi yang pasti boleh bawak jauh juga la....

5. Tekanan angin tayar kenderaan.

Setiap jenis kenderaan ada tekanan angin tayar yang tersendiri..... macam aku punya moto 135 lc... tekanan angin untuk tayar depan  175kPa (25psi).. untuk tayar belakang 200kPa (29psi).... Kalau tak pasti boleh tanya orang ye... sebab tekanan tayar ni lain bagi setiap jenis moto, jenis tayar dan kalau yang naik tu terlebih berat pun diambil kira tau.... ni apa yang aku tau la....

apa-apa pun kena check eh... tekanan tak boleh kurang dan tak boleh terlebih... alamat meletup la tayar kalau terlebih angin....huhuu...

 6. Pastikan brake kenderaan berfungsi dengan baik... 

yang ni cara nya senang je... untuk motosikal ye...kalau rasa masa kita brake motosikal tu, dah tak makan dan tak berfungsi dengan baik... teru je antar kedai.... abang2 kedai moto tu akan tengok kan ye.... 

ok lah.... sampai sini je peringatan untuk semua.... jangan lupa basuh motosikal juga.... tu pun kalau ada masa lebih la.... hahaa....

ok..... berhati2 dijalan raya.....

selawat banyak2 kalau bawak moto tu.... alringht.....:)

Friday, June 7, 2013

Giveaway 'I Love U Chocolate'

 Assalamualaikum....

Dah lama rasa tak join segmen2 ni.... malam ni ternampak segmen giveaway chocolate ni...
apa lagi join la....
eqa pun peminat chocolate tau... yummy2.... 
pernah buat chocolate lagi... makan apa lagi.... huhhh....

nak  chocolate boleh nabila???....

jom join skali..... sape bertuah dapat la eh....

mula2 kena tengok syarat2 nya dulu ye...



SYARAT-SYARAT

1) Follow dan like page blog... done....
2) Follow sponsor dan like pages.. done..
3) Buat satu entry bertajuk Giveaway "I Love U" Chocolate dan tampalkan banner dan link kan ke entry, pastu letak link penyertaan kat ruang komen... done...
4) TAMAT 13 JUN*seminggu sahaja*.... ok.....
5) like page sponsor dan segala yang diminta eh.. ok senang je... done..
 
ok..... kejap je kan.... sape yang join tu... jemput2 la follow blog ni eh... 
 
ok.... dah siap.... jom study...... nak exam ni... hewwwww... bye.....
There was an error in this gadget