eqa

snow

Followers

Friday, November 30, 2012

SAYA SUKA KALAU BANYAK ASSIGNMENT!!

ni tiime cuti sem ye.... muka boleh suka2 lagi....:)

ASSALAMUALAIKUM...

Rasa macam2 je nak luahkan kat sini... tapi x tau  nak mula dari mana.... adeh... macam2 la kan.. ok2... x pe... kita cerita sikit2 dula.... banyak lagi masa tuk bercerita... tapi 2 la.... takut x tertulis pulak sebab dah lupa.... padahah benda 2 memang menarik tuk diceritakan... insyallah... aq x kan lupa... 

ok.. nak mula dah,.... nak mula dengan apa ye... cerita pasal apa ni.... pasal kehidupan aq sebagai pelajar sains makanan? cerita pasal ular kat UMT?? Cerita pasal cik H***U yang aq baru tengok kat hp jiran aq... huhuuu... banyak lagi ni... ok2.... terus kan... 

Bismillahirrahmanirrahim......

Hari demi hari yang aku lalui kini penuh dengan cabaran, halangan,rintangan dan dugaan.... tapi aku yakin semua ni merupakan satu perjalanan yang akan mematangkan diri ini... satu latihan yang bakal membuatkan aku menjadi kuat, bak kata pensyarah aku la... hati kena kuat, walaupun luar nampak lembut, tapi hati mesti keras... haha.... betul ke... aq macam 2 ke..??? entah la.... bagi aku selagi bergelar pelajar, kita mesti tempuh je segala apa yang ada didepan kita... x perlu berpatah balik.... walaupun kadang2 rasa macam nak ulang kembali kehidupan ni... huhuuu.... dah tentu la mustahil... masa yang dah berlalu x kan dapat berpatah balik.... betul x, walaupun seminit.... masa pun akan terus kedepan saja.... n x kan berhenti... Ya ALLAH aq memohon supaya diberi kekuatan untuk aq menghabis kan degree ni... pada hakikat nye aq sangat la lemah.... tapi engkau masih memberi aq kekuatan ... aq masih dapat bertahan lagi... 

kenapa aq cerita benda2 ni ye....!!!!

sebenarnya... sem 5 ni sangat2 la buzy... nak tau kenapa...???
biasa la, student memang buzy pun....

 banyak betul assignment yag perlu disiapkan dan dihantar mengikut masa yang ditetapkan.... 

dalam masa yang sama, test2 menyusul..... aq sangat stress jadinye.... mana satu aq nak buat dulu... 

ok2..... update blog je la kan... kje x siap lagi ni.... 
sapa yang nak ambil sains makanan????? pikir betul2 sebelum ambil.....

haha... bukan nak menakutkan.... 

sebenarnye, kalau kita buat betul2, insyallah kita dapat menghabiskan segala perkara dengan jayanya.....

 nanti... mungkin aq akan ceritakan apa subjek2 yang aq ambil ye.... sangat menarik... 

ok la... cerita sikit2 je kan... nanti sambung lagi.... ok.... salam....

Sunday, November 25, 2012

DURIAN CREPE MAVELLOS



Assalamualaikum...
Salam sejahtera.

apa khabar???? Harap semua berada dalam keadaan baik.. Eqa je x baik-baik batuk ni.... Lama dh ni..

Hari demi hari aku memandang mu, melihat kelembutan mu, keanggunan mu, kegebuan mu... Tapi.... hari ni hari bsejarah... akhirnya aku dapat memegang mu, menatap mu, yang lagi penting merasai dan menikmati kesedapan mu... wah...... 2 dia.... penangan durian crepe... sedang hangat dipasaran... sape tak kenal... meh sini aku bagi tau... adeh.... x kenal lagi ke.... ramai orang duk sebut, yang warna warni 2... ada inti durian dan cream dalam dia... sedap gila weh... pakat try ramai2... harga dia agak mahalla... tapi apa salah nye korg try kn... x rugi pn try bnde baru... korg mesti suka punya... Beruntung nya hari ni, roomate aq beli kt pesta konvo umt... kami memang dah lama mengidam nak makan durian crepe ni... Kebetulan romate aq jmpa orang jual kt pesta konvo... pe lagi, orang len duk tanya apa ni, berapa inggit... romate aq ni..  kak 1... walaupn harga dia rm10... x kira... beli jgak... nak rasa punya pasal... nanti mengidam pulak.. haha... kelakar... sampai cm 2 skali.... Sebanarnya aq memang nak try buat kat rumah... x berkesempatan, cuti sekejap je... mana nak beli durian nye... krim nye... nanti ada masa aq beli la... ops.... aq buat..... alang2 2 aq nak kongsi resepi ni... aq pn nak try resepi ni... nanti dah jadi aq post kt sini ye.. 

RESEPI ASAL : kak zuriana

- 50g tepung gandum
- 10g tepung ubi (optional...x ltk pun x efek pada lempeng)
- 1biji telur
- 160ml air
- 40ml susu cair @ segar
- 2sdb gula kastor
- 3sdb butter yg dah dicairkan
- -sdk serbuk vanila.....(sy guna esen vanila)
- pewarna
- secubit garam

 cara cara:
- masukkan semua bahan dlm bekas....kacau gunakan whisk hingga larut
- tapiskan adunan...blh mula melempeng dlm non stick pan
- x perlu oles minyak dah...tuang je adunan ni...jgn tebal...jgn nipis sgt
- kejap je dah masak....angkat la

cream nya
- fresh cream yg dah dipukul kental secukupnya
- isi durian di lenyek secukup nya

cara membungkus
- pastikan bahagian licin dibawah
- ltk cream pada lempeng
- ltk isi durian
- letak cream lagi bg tutup isi doyan tu
- bungkus cream ngan lempeng....lipat yg kiri & kanan...kendian amik yg ujung & pangkal...
- dah siap
- sgt2 perlu mkn sejuk...baru terangkat

mengidam lagi pas ni... pe lagi... cepat la buat......

Saturday, November 24, 2012

CABARAN MASA BELAJAR

Bergambar sebelum kelas start ye....


Assalamualaikum.... Selamat pagi...

Hari ni eqa tergerak hati nak menaip... apa la yang eqa nak bercerita hari ni ye... Ish... Macam boring pulak nanti. Tak apa la, nak cerita jugak walaupun sorang2 je yang baca..haha... ok. eqa nak cerita perjalanan seorang pelajar sains makanan la. Sebab apa???? Sebab eqa sains makanan la u olls.... Sejak masuk sem 5 ni macam2 halangan, cabaran yang mendatang...
  • Assignment belambak
  • kerja luar, macam komuniti projek, interview sini sana....
  • komersial
  • test
tapi tu semua dah lali bagi kami student food ni...Sebab apa.?? sebenarnya kami dari sem 1 pun memang dah start buzy, betul tak kawan2 food sains. Papepun masa sem 1 boleh relex2 lagi la.. tak macam sekarang ni, ada saja keja nye. sabo je la ye.. 

Setiap apa yang berlaku tu eqa jadikan sebagai cabaran, penguat kepada diri ni yang sangat lembik ni... bila dah banyak kje 2 mula la mengelabah kesana sini.. hahaa..... sape nak ambil course ni??? angkat tangan... korg kena ready dari segi mental dan fizikal dulu... huaaaaa.... 

accually, course ni best. bukan la disaster sangat pun... cuma dalam belajar 2 kena pandai bagi masa, cari masa untuk belajar.... best tau... always buzy... klu x de kje 2 rasa hidup x tenang,.... See.... macam mana kami dilatih supaya kuat semangat, jangan cepat cair je.. Lembut hati sangat... sikit2 nak menangis... aik.... macam cerita ke diri sendiri je... hahaa.... pada hakikatnye memang begitu.... eqa pun pernah mengis tau.... sebab lecturer tegur, marah.... tapi kita anggap benda 2 positif.... cara nak perbaiki diri...mereka sayang kt kita sbab 2 buat kita macam 2... bukan nak buli kita ke apa... 

Saya bersyukur sebab dapat lecturer2 yang baik hati dan mengajar dengan iklas....
There was an error in this gadget