eqa

snow

Followers

Sunday, November 25, 2012

DURIAN CREPE MAVELLOS



Assalamualaikum...
Salam sejahtera.

apa khabar???? Harap semua berada dalam keadaan baik.. Eqa je x baik-baik batuk ni.... Lama dh ni..

Hari demi hari aku memandang mu, melihat kelembutan mu, keanggunan mu, kegebuan mu... Tapi.... hari ni hari bsejarah... akhirnya aku dapat memegang mu, menatap mu, yang lagi penting merasai dan menikmati kesedapan mu... wah...... 2 dia.... penangan durian crepe... sedang hangat dipasaran... sape tak kenal... meh sini aku bagi tau... adeh.... x kenal lagi ke.... ramai orang duk sebut, yang warna warni 2... ada inti durian dan cream dalam dia... sedap gila weh... pakat try ramai2... harga dia agak mahalla... tapi apa salah nye korg try kn... x rugi pn try bnde baru... korg mesti suka punya... Beruntung nya hari ni, roomate aq beli kt pesta konvo umt... kami memang dah lama mengidam nak makan durian crepe ni... Kebetulan romate aq jmpa orang jual kt pesta konvo... pe lagi, orang len duk tanya apa ni, berapa inggit... romate aq ni..  kak 1... walaupn harga dia rm10... x kira... beli jgak... nak rasa punya pasal... nanti mengidam pulak.. haha... kelakar... sampai cm 2 skali.... Sebanarnya aq memang nak try buat kat rumah... x berkesempatan, cuti sekejap je... mana nak beli durian nye... krim nye... nanti ada masa aq beli la... ops.... aq buat..... alang2 2 aq nak kongsi resepi ni... aq pn nak try resepi ni... nanti dah jadi aq post kt sini ye.. 

RESEPI ASAL : kak zuriana

- 50g tepung gandum
- 10g tepung ubi (optional...x ltk pun x efek pada lempeng)
- 1biji telur
- 160ml air
- 40ml susu cair @ segar
- 2sdb gula kastor
- 3sdb butter yg dah dicairkan
- -sdk serbuk vanila.....(sy guna esen vanila)
- pewarna
- secubit garam

 cara cara:
- masukkan semua bahan dlm bekas....kacau gunakan whisk hingga larut
- tapiskan adunan...blh mula melempeng dlm non stick pan
- x perlu oles minyak dah...tuang je adunan ni...jgn tebal...jgn nipis sgt
- kejap je dah masak....angkat la

cream nya
- fresh cream yg dah dipukul kental secukupnya
- isi durian di lenyek secukup nya

cara membungkus
- pastikan bahagian licin dibawah
- ltk cream pada lempeng
- ltk isi durian
- letak cream lagi bg tutup isi doyan tu
- bungkus cream ngan lempeng....lipat yg kiri & kanan...kendian amik yg ujung & pangkal...
- dah siap
- sgt2 perlu mkn sejuk...baru terangkat

mengidam lagi pas ni... pe lagi... cepat la buat......

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget