eqa

snow

Followers

Tuesday, September 17, 2013

Kena pergi Latihan Industri (LI) la sem 8....

Assalamualaikum....

Tadi ada taklimat Latihan Industri, singkatannya LI.... 
Dah masuk sem 7 ni aku kena la get ready dengan tempat LI aku kan...
Actually, I am not sure with the place for LI.... But, before this I want to work in hospital sector..
Maybe this is the right place for me to do my LI......

OK... for the first choice, I choose Prince Court Medical Centre... swasta kotttt.... kena pergi temu duga dengan lecturer dulu la..... ok.... I am not ready yet...... huhuuu..... kena study ke....??? abis la....
for the second choice, I choose Hospital Sultanah Nor Bahiyah, Kuala kangsar, Kedah...
Jauh x....??? mesti la kan..... ok lg drp sarawak...... 

nak juga pergi jauh2 ni.... bukan nak lari dari keluarga tau.... nak cari pengalaman.... Seriously, seumur hidup akuyang dah berumur 22 tahun.... aku tak pernah pergi lagi kedah tu.... apetah lagi alor setar.... kesian kat aku kan....

ala... ngantuk la pula.... sok ada kelas pukul 8 pagi..... kena bangun awal.... sok je la sambung... huhuuu..... 
bye.... nite babe......

                                                                                                                                                                

Monday, September 16, 2013

Air Terjun Sekayu, Terengganu

Assalamualaikum....

Blogger eqa datang nak menaip di blognye yang sunyi..... huhuu....
sesunyi malam ini... dikala romate ku sedang nyenyak tidur......
yeahhhh... dah seminggu pun aku mendaftar sem baru... 
dah masuk sem 7 la... 
tapi yang syoknye aku still dapat asrama... alhamdulillah.... tak payah banyak fikir.. masuk je bilik tu walaupun harga bilik tu agak mahal..... 
1 sem aku kena bayar RM595 sebab 1 bilik 2 orang... kalau sebelum ni 1 bilik 3 orang kena bayar RM476..... bezanya RM119... Kira banyak juga la tu... ok2... x pe... mungkin ada hikmahnya yang aku tak tau.... terima ketentuan allah..... alhamdulillah bilik aku antara bilik yang terbesar atau luas la dari bilik2 yang lain.... selesa2... tu la hikmahnya... hehe... 

ok.. berbalik pada cerita sebenar... aku sebenarnya nak menaip pasal air terjun sekayu ni sebenarnya... 
hari jumaat yang lepas aku dan beberapa member2 aku, ida,yana,daya,aze,farrah pergi mandi kat air terjun sekayu... 



kami bertolak dalam pukul 8 pagi.. sebelum tu pergi beli makanan dulu... cukup sekadar nasi lemak dan air untuk makan kat sekayu.... kira alas perut la.. nanti kat sana tak da la lapar sangat kan... kedai pun tak tau ada ke tak... 

perjalanan mengambil masa dalam 1 jam lebih.... senang je nak cari tempat tu.... ikut signboard je..... ktorang ni dari kuala terengganu jalan straight je... dah macam highway pula aku tengok..tempat ni berada di kuala berang, hulu terengganu.....

first time kot pergi semenjak duduk terengganu ni dah 3 tahun kan.... selama ni dengar je orang duk pergi sana... kita bila lagi.... ok2... dah pergi... baru puas hati kan...

sampai je kat sana... punya la sunyi... ada 2 kereta je kot... dalam hati ni... tak da orang datang ke??? ke ada kes kat tmpat ni?? serious... ktorang jalan masuk hutan tu ( ada laluan dia la) tak da orang len... yang sampai sebelum ktowg pun dah masuk tah kemana... so, tempat tu kami yang punya...hahaa... bajet... tapi sebenarnya..kami datang pagi sangat lagi... tu yang orang tak ada... masa kami semua nak balik mula lah ramai orang... 

eh.. lupa lak... nak masuk tu kena bayar juga... untuk parking RM1... Masuk dalam daftar kena bayar RM2 seorang... kalau naik motor tak payah bayar.... tak tau la kenapa....

kami mula kan perjalanan... 

bawa barang sikit je.....



masuk hutan..... dah macam jungle trekking la pula...
kena hati2 sebab jalan dia berlumut... dalam hutan kan... biasa la tu.....
dah sampai atas.... aktiviti ambil gambar dulu....yuh.... posing sume.... 

ada amaran kat belakang tu.... angka kematian mencecah 40++++... mak aii.... kena hati2 ye...
layan gambar je la....

tempat ni menarik tuk ambil gambar....

tak mandi kat sini... just ambil gambar....

kami mandi kat situ.....
keselamatan no 1.... kami mandi pun dalam 1 group tau...

tanda amaran.... biasa kat air terjun memang ada....




tempat letak barang... kena turun bawah sikit tuk mandi....


sepanjang jalan ada disediakan bilik2.... Siapa yang nak bermalam kat sini pun boleh la tu.... boleh buat bbq lagi... tandasnya pun bersih... kami pergi 1 tandas je la.... yang kat depan pintu masuk tu... ada surau juga...

sebelum balik... bergambar lagi....

 



kami keluar dari hutan lipur ni pukul 12.30 tengah hari.... masa ni dah ramai orang masuk... bagus juga datang pagi2 kan.... tak ramai orang.. nak mandi pun selesa....

balik dari sekayu.... kami singgah mydin kuala terengganu...
makan pula... KFC time....

gambar blur la..... huhuu...
setakat ni je la perjalanan kami.... bye...... nak tido pula nite......:)
There was an error in this gadget