eqa

snow

Followers

Sunday, December 22, 2013

Impian, harapan, kejayaan dan angan-angan

Assalamualaikum..

Yeahh.. terlepas beban sikit.. baru je lepas siapkan report terakhir untuk sem ni.. maknanya.. cuti dah nak dekat... ehhh..  bukan.. final exam dah nak dekat la... harap2 semuanya berjalan dengan lancar. Thesis pun tak abis lagi... alamat balik bulan 2 juga la nanti..

sedihnye rasa.. balik melaka seminggu je.. pas tu dah kena sambung latihan industri(LI) kat alor setar, kedah.. amik ko... pilih lagi tempat jauh-jauh kan... huhuu... 

Selama 4 bulan LI kat Hosital Sultanah Bahiyah, mungkin boleh dapat banyak pengalaman kat sana. Jauh berjalan luas pemandangan kan.. pemandangan la sangat.. ingat nak g holiday ke... yeahh..
I LIKE.. Actually, aku tak pernah sampai sana pun lagi.... sob2.. sedih je kan.. sebab tu la aku pilih kat sana... Mana tau boleh pergi langkawi ke... opsss.... nak g holiday je keja nya.. haha..
Ye la... nanti aku tetapkan niat... g li.. tambah ilmu dan pengalaman.. sambil tu boleh jalan2 alor setar... tengok tu...  bak kata org sambil menyelam minum air...

Bila nak abis sem ni mula la fikir masa depan kan.. tak salah berangan... Angan2 kalau usaha boleh jad kenyataan oii...

insyallah.. aku akan dapat kan juga... semua dengan izin ALLAH..

"YA ALLAH MOHON BERI PETUNJUK DAN JALAN TERBAIK BUAT KU... AMIN..."

OK... aku nak attach segala impian aku kat sini.. boleh ke... harap2 kalau sesiapa yang baca tu boleh tolong doakan.. betul tak.. 

1. Nak tambah ilmu dan kemahiran..



Aku biasa dengar ceramah yang mengatakan...

Rasulullah pernah bersabda:
"Jika kamu mahukan dunia, adalah dengan ilmu. Jika kamu mahukan akhirat, adalah dengan ilmu. Jika kamu mahu dunia dan akhirat, adalah dengan ilmu."

tengok... pentingkan ilmu... tak kira la ilmu dunia atau akhirat keduanya penting bagi aku. Selagi kita berada di atas muka bumi ni, kutip la ilmu sebanyak yang mungkin yang akan memberi manfaat pada diri kita, keluarga dan masyarakat.. insyallah..

macam mana nak tambah ilmu duniawi dan akhirat.. untuk aku ni, aku baca buku je... skema la kan... kalau lagi advance, search je kat google... macam2 maklumat kita boleh dapat..

tapi jangan lupa, ingat kan diri sendiri tuk kaji kalam allah.... Alquran & hadis panduan hidup kita... insyallah... boleh buat... kena mula kan sikit demi sedikit... 

Dari segi ilmu kemahiran pula..

Disebabkan aku ni otak asyik fikir bisness2 n bisness... Aku nak belajar sesuatu yang boleh buat aku hidup diatas kaki sendiri... iaitu.. berniaga... nak berniaga apa... tak kira la dengan cara baking ke, menjahit ke atau jual tudung....

yes.... ni minat aku juga ok..

aku ada simpan angan-angan nak jahit baju aku sendiri dan ambil tempahan jahitan... mesti masyukkk punyakan... 

google..


sapa yang tak suka baju cantik2 kan...  semua orang perlukan pakaian kan...
ok.. this is my way...

Kalau orang kata, yeah.. hang nak menjahit nak baking semua ni.. baik jadi suri rumah je kan...
ops.... u olll silap tu... saya ada cita2 saya sendiri ok... BUSINESS WOMAN... sebelum ni pun aku dah pernah jual2 kek, coklat, dan biskut raya... kecil-kecilan je la...  mungkin sebab jiwa berniaga tu ada dalam diri ni.. maklum la keluarga ramai berniaga... 

“Ya Allah, berikanlah kami kefahaman, berikan kami ilmu yang bermanfaat dan berkatilah ia agar menjadi kebaikan di dunia dan menjadi bekalan amal bagi kami di akhirat kelak.. Amiin”.

Permulaan nya mencari ilmu.. Eh kenapa la susah2 nak belajar ni kan... aishh... syaitan akan selalu menghasut... huhuu.. baik je terus cari kerja... nanti dapat degree tak kan nak berniaga pula..
oittt... ingat senang nak dapat kerja.. aku memang akan cari kerja mengikut aliran apa yang aku belajar sebelum ni... Dont worry... ni semua sebagai persediaan ok... 

Pengorbanan pertama yang perlu aku tempuh ialah nak dapatkan duit untuk belajar segala kemahiran yang aku nak ambil tu... dengan izin Allah, ada jalannya.. akan aku gunakan duit tu sebaik mungkin untuk menimba ilmu..
jadi, dari sekarang tak boleh la boros2... 

2. Perkara dan benda yang aku inginkan...

Setiap orang ada cita-cita dan harapan masing-masing kan... aku pun macam tu juga.. hati ni dah mula meronta-ronta ingin dapat kan sesuatu.... apa tu.. dah lama inginkan..

DCLR
 
 Ni dia.. camera DCLR... Buat masa ni memang tak la nak beli... sabar ye wahai hati... bukan nya apa, aku rasa tak perlu lagi buat masa ni.. cukup la guna camera handphone ni dulu tak pun beli camera yang kecil2 tu je.. ok juga apa.... aku memang suka ambil gambar.. tak semestinya gambar aku kan... tapi kebanyakannya gambar aku.. cuba tanya family ku... agak2 dalam ramai2 tu siapa yang suka ambil gambar?? huhuu... mesti diorang kata aku la tu.. hehee.... yeahh...

meawww..
 huarrrr.... sejak bila aku rasa nak bela kucing ni... padahal kat rumah aku punya la banyak kucing.. buat tak tahu je kan... Comel sangat.... aku suka tengok kucing2 ni sejak join group kucing parsi ni....
kucing parsi . siapa yang tak terpikat... kalau boleh nak sekor.. bela jadi peneman dikala kesunyian.. haha... aku akan dapat kan sekor juga nanti... nak yang bulu lebat2... agak2 ada tak orang nk jual murah...??

lagi... aku ni kaki jalan juga tau.. cuma sekarang ni ja.. tengah belajar... jangan nak sibuk2 fikir nak pergi melancong je... tapi hakikatnya itu la yang aku suka... hehe.... harap2 nanti dapat husband yang suka travel juga la... hahaa.... sama minat.. lagi syiokkk....
ok.. pepe pun... aku berhajat sangat dapat bawa mak aku tunaikan umrah kat makkah... 

impian nak pergi sini...

Ni mungkin destinasi pertama yang aku akan tuju kalau fulus dah cukup nanti... yang pasti lepas dapat kerja la kan.. doakan....   Selain tu, aku nak jalan2 cuti2 Malaysia la pula.. bukan semua tempat aku dah pergi... maklum la, rasa baru permulaan hidup.. perh.. umur dah 22 kot.. contohnya sabah... teringin nak pergi sana....


Mungkin sebab aku ni minat pada photography juga kot, sebab tu aku suka kalau dapat pergi bercuti ni... tak kira la tempat bersejarah ke, masuk gua, pantai, air terjun... janji tak panjat gunung... semput pula rasa... huhuuu.... 

Sebenarnya ada banyak lagi impian materialistic yang aku ingin kan... tapi tak pa, simpan dulu.. haha.. yang penting usaha untuk dapatkannya.. tak mustahilkan.. 

Apa-apa pun ingat pesan pensyarah aku... hidup jangan berhutang... yeah.. saya ingat tu dr... nak bayar ptptn dulu ni.. banyak tu.. ada sesiapa yang nak tanggung ke... untung la kan..

3.  Masa depan



Ehem2...ni issue sensitif.. Disebabkan dah nak abis belajar... mesti ramai yang akan plan soal jodoh ni kan... ok.. teruskan ye rakan2 ku.. nanti hantar kad undangan.. untuk aku yang masih menanti jodoh yang hanya allah saja tahu siapa, akan meneruskan hidup seperti biasa.. kih3.. huihhh... siapa la nak kat kita ni.. sob3... tak baik kata g2 kan... so, pape pun, jodoh pertemuan semua atas kuasa allah... dah ditetapkan sejak azali lagi... mungkin jodoh ku sedang perbaiki diri.. sama macam diri ini.. jadi, sabar2 la ye.. kalau umur panjang jumpa la tu jodoh kita.. kalau boleh dapat yang sama minat.. demand pula tu.. tak tau lagi siapa yang sudi, dengan nak tanggung hutang ptptn lagi..huhuu.. insyallah... yang penting kerja dan terus perbaiki diri untuk menuju syurga Allah... jom...



 








Ketika hati sunyi..

Assalamualaikum..




Hati mula sunyi bila diri rasa kesenyunyian..
Tiada gelak ketawa, bual bicara dari sahabat atau keluarga..
Sunyi...
Mungkin kah ini tanda aku tidak bisa hidup keseorangan??


mungkin..
 
Hati berbicara, mungkin sahabat mu sedang sibuk..
Sabarlah wahai diri.. 
Tapi hati ini tetap sunyi bila bersendirian..


Aku ingin berbual bicara dengan keluarga ku..
apakan daya mereka sibuk uruskan kerja..
Aku tidak kisah..
Tanggungjawab mesti dilaksanakan..

mungkin..

Aku rindu dengan mereka..
Diri ini kena mengerti tugas masing-masing..
Tak perlu berkecil hati..



Tapi diri ini tetap sunyi..
Titisan air mata mula membasahi pipi..
Kenapa aku menangis..
Aku kena kuat..

Mana mungkin mereka melupakan ku..

Ya ALLAH..

Adakah aku lupa yang aku masih punyi mu..


Ya ALLAH..
Engkau lah tempat mengadu, tempat meluahkan segala isi hati ku..
Ya ALLAH...
 Aku masih ada engkau disisiku..

Yang pasti..

Aku tidak seseorangan...

Rasa lebih tenang bila ALLAH berada bersama ku.. 


ALHAMDULILLAH...

 

Friday, December 20, 2013

Nak kurus cara SIHAT ke cara SINGKAT?? Jom kurus

Assalamualaikum..

gambar hiasan.. puding raja..

Alhamdulillah, aku terpanggil untuk menaip entry baru hari ni.. 
sekarang ni orang duk sibuk nak kurus. betul tak.? termasuk la aku ni..

dengan lambakan produk kurus dipasaran, tak mustahil kita juga akan terjebak untuk membelinya walaupn harga yang ditawarkan ada yang murah atau mahal..

nak kurus...
kebanyakannya mengambil jalan mudah. beli ubat kurus, ambil makanan yang boleh buat kita kurus sana sini tanpa melihat isi kandungan dan nasihat dari doktor. 
yang paling penting harga produk untuk kuruskan badan ni sangat la mahal ye. 
aku pernah juga terfikir nak ambil sejenis produk nutrisi ni. kononnya boleh kuruskan badan dalam waktu yang terdekat. 
tapi kan.. kalau tak jaga makan pun tak jadi juga. 

ok... sebagai contoh. aku ambil produk nutrisi ni, dalam masa yang sama aku kena kurangkan makan makanan yang berlemak, nasi, air bergula, coklat, kek dan sebagainya..
kenapa tak aku kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan mulakan makan makanan yang berkhasiat.??
kalau kita ambil produk yang mahal2 tapi tak boleh menikmati makanan lain.. agak2 sampai bila kita boleh bertahan??
diet yang terbaik adalah dengan mengurangkan jumlah makanan yang kita makan...

Berdasarkan apa yang aku belajar, dah empat tahun ambil degree bidang makanan, aku dapat satu ilmu yang sangat bermakna untuk aku kongsikan di sini.

pensyarah aku selalu pesan...

kebanyakan penyakit datangnya daripada makanan..
Jadi, termasuk juga lah masalah berat badan. obesiti, overweight... 
nak turunkan berat badan, kita kena jaga makanan kita..
makan secara sederhana dan dengan cara yang betul.

tapi aku tau, memang susah untuk kita buat.. kan... makanan terhidang depan mata tak kan tak makan...

aku pun mengalami masalah yang sama. 
dalam masa 3 bulan aku berjaya turun kan hanya 3 kg.. itu pun aku rasa sangat bersyukur dan berbangga dengan diri aku sendiri..
sebab apa???
sebab aku boleh turun kan berat badan tanpa makan apa2 suppliment...
cuma dengan menjaga pemakanan... 
macam mana caranya... nanti aku kongsi kan dalam entry seterusnya..
siapa kata kita tak boleh buat..
memang makan masa... tapi kita nak sihat kan.. tak nak ada masalah dalaman dikemudian hari.. betul tak... 
entry ni dibuat untuk memberi kesedaran pada orang ramai betapa makan makanan yang berkhasiat adalah sangat penting berbanding pengambilan suppliment atau produk kurus yang lain.

aku harapkan makin ramai yang akan buka minda, lapangkan hati untuk mengambil makanan yang berkhasiat dari sumber semulajadi... bukan dari makanan yang diproses... insyallah...

Thursday, November 14, 2013

Kenangan dapat keputusan UPSR.

Assalamualaikum

syukur alhamdulillah ada lagi diberi kesempatan masa untuk aku menaip kan..
tadi belek-belek wall facebook, tengok la ramai update pasal keputusan upsr yang keluar hari ni.. tahniah pada adik2 yang dapat keputusan yang cemerlang. yang tak cemerlang tu boleh usaha lagi. ni baru permulaan. insyallah allah dah atur kan yang terbaik untuk semua. 

terkenang pengalaman lama masa ambil upsr dulu, duduk dalam dewan ambil exam. pagi-pagi beratur masuk dewan. huhu..
masa tu tak tahu lagi hala tuju lepas upsr.. ambil je la exam tu kan.. 
bila dah keluar result, tengok2 dapat 4A.. Tak sangka juga la dapat banyak A walaupun tak semua A kan.. tapi alhamdulillah... masa tu tak ada kelas tambahan kat luar, semua belajar kat sekolah je. dengan bantuan cikgu2 yang sangat baik hati, yang sanggup meluangkan masa mengajar pada hari cuti. sampai sekarang ingat lagi cikgu matematik dan cikgu sains yang mengajar aku masa sekolah rendah.. lepas dapat keputusan dan masuk sekolah menengah, bermula lah semangat untuk jadi yang lebih baik.
di skolah menengah, aku hanya sekolah di sekolah harian biasa. tapi agak mencabar juga la.

Masuk sekolah menengah, disebabkan ramai pesaing masa tu aku pun mula berusaha tuk belajar. so, dah nampak la hala tuju aku ni sikit.. makin berlumba2 nak dapat markah tinggi kan. 
dan sekali lagi alhamdulillah ketentuan allah. aku dapat 7A dalam PMR. Masa dapat keputusan ni, Ya allah. betapa gembiranya hati seorang ibu sampai menitiskan air mata. mungkin dengan mendapat keputusan yang cemerlang dapat menggembirakan hati seorang ibu..




Saturday, October 26, 2013

FYP Progress Presentation..

Assalamualaikum.

Alhamdulillah..
dah lepas pun progress presentation hari ni... maknanya ada lagi 1 je lagi presentation terakhir untuk FYP ni... 
aku harap semuanya akan berjalan dengan lancar..
banyak halangan dan rintangan yang perlu dilalui..
bukan tu je, banyak juga pengalaman yang berharga bila buat FYP ni... 
insyallah akan ku type lepas ni... sebagai kenangan untuk ku dimasa hadapan...

doakan aku berjaya habiskan FYP....

Thursday, October 24, 2013

Bahaya lab, Jangan duduk situ nanti kena CANCER !!!!

Assalamualaikum..
 
FYP aku x abis lg la... sedang bertungkus lumus menyiapkan apa yang patut.. masuk lab pagi, keluar petang... dh jadi rutin pula... macam orang berkerja.. berapa hari ni aku ada masuk lab bahagian reserch yg di khas kan tuk pelajar master dan PHD.. Tapi aku terlepas, boleh masuk kan...

Sebelum ni masuk lab makanan tak terdedah pd bahaya sangat, boleh control lg la.. kira bahaya pn masa nak handle acid yg tinggi.. tp pandai2 la pakai sarung tangan, duk kt kebuk asap. macam x biasa lak.. blajar microb pn kena hati2 ngan E-cOLI n microb2 len, jgn la duk tenung microb tu dekat2..huhuuu...

TAPI bila masuk lab lain, kena lebih berhati2.... maklum la bukan tempat kita...

Kisah 1..
aq n the geng duduk buat kerja kt 1 meja lab, tiba2 ada chinese girl datang. dia bg tau yg meja ktowg buat kerja ni tempat buat lab yg bkaitan ngan DNA.... HOHOOO... Nanti DNA ni bcampur dengan u punya DNA, dia kata.. PERH... takut plak aq... dah la x pakai glove.. pegang2 meja lg... apa lg, pindah meja terus....

Kisah 2...
ni terjadi pg td, aku duk buat kerja kt meja dekat dengan kebuk asap... lab staf lalu, dia kata.. eh jangan duduk kat sini.... awak tau tak kat sini tempat org buat ABTA (kalau x silap).. awak tau apa ABTA... ??x ksah la nme ape pn.. Aq ckp je.. erm, x tau.. pas tu akak tu kte, benda tu bleh mnyebab kan cancer.... huhuu... terus cuak.... ok2.. lari lg meja lain n trus pakai glove....

So, nak selamat buat kerja, pakai glove n cri tempt slamat.. even nak picit air molecule pn kena pkai glove tau.. klu msuk lab org jgn mmandai je wt ssuka hati..
Semoga kita semua terhindar dari perkara2 merbahaya... Ya ALLAH lindungilah aku..amin....

Wednesday, October 9, 2013

Sedara kahwin!!! selamat pengantin baru amy & Fiza

Assalamualaikum....

Lepas ni dalam blog ni kena ada part sedara mara dan kawan2 kawin.... ramai pula dah yang nak kawin.... baru-baru ni sedara belah mak kawin... kalau ikut pangkat bapa sedara la... tapi disebabkan jarak umur tak berapa jauh... panggil nama je la... 

Aku pergi juga masa ni.. kat Chini, pekan Pahang... 

semoga mereka berbahagia hingga ke akhir hayat.... insyallah....

5/10/13...

sempat ambil gambar dengan sedara mara..

makanan beradap..
menarik siap ada ketam dan udang galah....


sambil2 tunggu pengantin berarak... main2 dulu denagan anak sepupu dan adik sedara ni....

baik je diowg ni......

Tuesday, September 17, 2013

Kena pergi Latihan Industri (LI) la sem 8....

Assalamualaikum....

Tadi ada taklimat Latihan Industri, singkatannya LI.... 
Dah masuk sem 7 ni aku kena la get ready dengan tempat LI aku kan...
Actually, I am not sure with the place for LI.... But, before this I want to work in hospital sector..
Maybe this is the right place for me to do my LI......

OK... for the first choice, I choose Prince Court Medical Centre... swasta kotttt.... kena pergi temu duga dengan lecturer dulu la..... ok.... I am not ready yet...... huhuuu..... kena study ke....??? abis la....
for the second choice, I choose Hospital Sultanah Nor Bahiyah, Kuala kangsar, Kedah...
Jauh x....??? mesti la kan..... ok lg drp sarawak...... 

nak juga pergi jauh2 ni.... bukan nak lari dari keluarga tau.... nak cari pengalaman.... Seriously, seumur hidup akuyang dah berumur 22 tahun.... aku tak pernah pergi lagi kedah tu.... apetah lagi alor setar.... kesian kat aku kan....

ala... ngantuk la pula.... sok ada kelas pukul 8 pagi..... kena bangun awal.... sok je la sambung... huhuuu..... 
bye.... nite babe......

                                                                                                                                                                

Monday, September 16, 2013

Air Terjun Sekayu, Terengganu

Assalamualaikum....

Blogger eqa datang nak menaip di blognye yang sunyi..... huhuu....
sesunyi malam ini... dikala romate ku sedang nyenyak tidur......
yeahhhh... dah seminggu pun aku mendaftar sem baru... 
dah masuk sem 7 la... 
tapi yang syoknye aku still dapat asrama... alhamdulillah.... tak payah banyak fikir.. masuk je bilik tu walaupun harga bilik tu agak mahal..... 
1 sem aku kena bayar RM595 sebab 1 bilik 2 orang... kalau sebelum ni 1 bilik 3 orang kena bayar RM476..... bezanya RM119... Kira banyak juga la tu... ok2... x pe... mungkin ada hikmahnya yang aku tak tau.... terima ketentuan allah..... alhamdulillah bilik aku antara bilik yang terbesar atau luas la dari bilik2 yang lain.... selesa2... tu la hikmahnya... hehe... 

ok.. berbalik pada cerita sebenar... aku sebenarnya nak menaip pasal air terjun sekayu ni sebenarnya... 
hari jumaat yang lepas aku dan beberapa member2 aku, ida,yana,daya,aze,farrah pergi mandi kat air terjun sekayu... 



kami bertolak dalam pukul 8 pagi.. sebelum tu pergi beli makanan dulu... cukup sekadar nasi lemak dan air untuk makan kat sekayu.... kira alas perut la.. nanti kat sana tak da la lapar sangat kan... kedai pun tak tau ada ke tak... 

perjalanan mengambil masa dalam 1 jam lebih.... senang je nak cari tempat tu.... ikut signboard je..... ktorang ni dari kuala terengganu jalan straight je... dah macam highway pula aku tengok..tempat ni berada di kuala berang, hulu terengganu.....

first time kot pergi semenjak duduk terengganu ni dah 3 tahun kan.... selama ni dengar je orang duk pergi sana... kita bila lagi.... ok2... dah pergi... baru puas hati kan...

sampai je kat sana... punya la sunyi... ada 2 kereta je kot... dalam hati ni... tak da orang datang ke??? ke ada kes kat tmpat ni?? serious... ktorang jalan masuk hutan tu ( ada laluan dia la) tak da orang len... yang sampai sebelum ktowg pun dah masuk tah kemana... so, tempat tu kami yang punya...hahaa... bajet... tapi sebenarnya..kami datang pagi sangat lagi... tu yang orang tak ada... masa kami semua nak balik mula lah ramai orang... 

eh.. lupa lak... nak masuk tu kena bayar juga... untuk parking RM1... Masuk dalam daftar kena bayar RM2 seorang... kalau naik motor tak payah bayar.... tak tau la kenapa....

kami mula kan perjalanan... 

bawa barang sikit je.....



masuk hutan..... dah macam jungle trekking la pula...
kena hati2 sebab jalan dia berlumut... dalam hutan kan... biasa la tu.....
dah sampai atas.... aktiviti ambil gambar dulu....yuh.... posing sume.... 

ada amaran kat belakang tu.... angka kematian mencecah 40++++... mak aii.... kena hati2 ye...
layan gambar je la....

tempat ni menarik tuk ambil gambar....

tak mandi kat sini... just ambil gambar....

kami mandi kat situ.....
keselamatan no 1.... kami mandi pun dalam 1 group tau...

tanda amaran.... biasa kat air terjun memang ada....




tempat letak barang... kena turun bawah sikit tuk mandi....


sepanjang jalan ada disediakan bilik2.... Siapa yang nak bermalam kat sini pun boleh la tu.... boleh buat bbq lagi... tandasnya pun bersih... kami pergi 1 tandas je la.... yang kat depan pintu masuk tu... ada surau juga...

sebelum balik... bergambar lagi....

 



kami keluar dari hutan lipur ni pukul 12.30 tengah hari.... masa ni dah ramai orang masuk... bagus juga datang pagi2 kan.... tak ramai orang.. nak mandi pun selesa....

balik dari sekayu.... kami singgah mydin kuala terengganu...
makan pula... KFC time....

gambar blur la..... huhuu...
setakat ni je la perjalanan kami.... bye...... nak tido pula nite......:)

Thursday, August 29, 2013

Huru hara bila nak raya!!!

Assalamualaikum..

Hari ni tiba-tiba terasa rindu nak update blog. Rindu sangat-sangat, tak tau kenapa... huhuu... Mungkin sebab dah lama betol aku tinggalkan blog ni. Almaklumlah sibuk memanjang. Cuti hari minggu ni masa yang sesuai tuk aku menaip tanpa ada gangguan... betol ke tidak... Hari jumaat dan sabtu merupakan hari minggu atau hari cuti bagi negeri terengganu dan kelantan... Molek sangat la kalau kome dok habiskan masa menaip entry ni...

Rasa nya belum terlambat lagi nak cerita pasal raya ni.. belum habis pun bulan syawal.. moh le kita bercerita.... 

Raya tahun ni lain sikit.. semuanya lambat siap... dari kuih raya, baju raya, langsir raya dan serba serbi la pasal raya semua lambat... sebab tu la tajuk kawe pun huru hara juga.. haha... tapi bila jadi macam ni lagi syokkk.. semua kerja akan selesai bila ada tenaga kerja yang ramai....  kerahan tenaga akan bermula bila nak raya.... habis semua adik, kakak, emak sibuk dengan kerja masing-masing.. termasuk yang paling sibuk aku juga la... harapan mak aku tu nak buat kerja-kerja ni. nak harapkan sapaa lagi kan... adik bawah aku lelaki, ada 2 org adik popuan pun kecik lagi... duk menjerit macam tarzan la panggil diorang buat kerja... 

Aku balik Melaka seminggu sebelum raya dan beraya seminggu sebelum pulang ke terengganu untuk siapkan projek tahun akhir aku tu.... kita dah nak tahun akhir la... macam tak percaya je kan... 4 tahun tu menetap kat terenggau, tapi yang pasti kita tak reti pun cakap ganu.... kah3.... ok... teruskan.. sebelum raya mak suruh balik awal, nak ajak pergi shopping.. Jadinya, bila dah balik rumah mula la plan itu ini tuk raya.... huhuu.... macam raya sakan je kan... tapi sebenarnya tak pun.. simple je... cuma nak memeriahkan hari kemenangan selepas sebulan berpuasa kan.... soooo.... bak kata nora danish..... kitaaa enjoyyyyy..... huaaaa...... apa dah aku melalut... mana cerita nya... hampeh...

aktiviti harian aku kat rumah memang sibuk.. maklum lah puasa lagi... adik aku pula buka kedai kat pantai puteri, jual LAI CHI KANG..... moh le tahun depan ada lagi....

alhamdulillah... rezeki....
ni kali pertama adik aku buka kedai pun. so, balik melaka kena la singgah... nak tolong tidak le.... akak dia ni pemalas.. kah3... nasib la... sebenarnya plan asal adik aku jual air aku boleh la jual kuih atau apa2 kan.. tapi plan tak menjadi.... sebab kena duk terengganu lama sikit... huaaaa..... stress.... kita pun nak posing juga...

aku dan sepupu...
sepupu aku pun berniaga juga.... aku datang ziarah je... masa buka pose aku cabut lari kat kedai.... g makan.... haha....

kadang-kadang hampir setiap pagi, kena siap2 pergi shopping dengan mak.. cari barang raya... biasa la kalau jalan2 dari pagi sampai ke tengah hari tak sah.... tak dapat siang, malam pun jadi gak... 

yang tak boleh bla langsir tak siap lagi... mahu haru biru dibuatnya... baru 2 tingkap langsir yang siap .... mak aku kerja mana, sempat nak buat... jadinye, anak dia ni la yang jadi mangsa.... dapat siapkan 2 langsir juga la... malam raya baru tolak mesin jahit untuk simpan.... huhuuu.... tak kira la senget benget ke... janji langsir ada kat tingkap pada hari raya.... alamaatnye kena betulkan balik la nanti ye mak... sebab yang membuatnya tak pro lagi....

nak siapkan langsir, biskut raya lagi... sempat lagi jual biskut raya... buat untuk family sendiri lagi... sehari sebelum raya baru settle kuih raya ni... biskut buat yang simple2 je... tat nenas, marble biskut (1st time buat), biskut kacang, cornflaks madu, cornflaks coklat... tu je la... mak aku sempat juga buat muruku dan kuih siput... yang lain ada yang beli tapi tak banyak la....

2 hari sebelum raya aku,akak n adik pergi shopping baju raya kat bazar je la....  nak cari yang murah2 punya pasal... punya la panjang bazar tu...orang pun ramai... balik rumah dekat pukul 2 pg... belinya baju kurung sepasang dan shawl.... tu je la.... penat berjalan je pun.. belinya sikit je... haaaa....

sehari sebelum raya...

yang lelaki kena settle kan tempat bakar lemang dan ketupat.... masuk semak @hutan cari kayu... jimat2... bukan aku yang buat la... abg ipar aku yg masuk hutan tu.. yang special nya tahun ni mak aku buat lemang la... 1st time tu.... sebab kitorang raya kat melaka.... dapat la dalam 20 batang macam tu... x ambil gambar lak... ni gambar lemang yang dah siap potong..



sedapnya lemang mak... nanti boleh buat lagi.... kena turun kan resepi kat anak mak ni tau.... nak buat tuk anak cucu nanti senang.. kah3.... anyam ketupat pun buat sendiri.... taon2 lepas ada gak aku menganyam ni... tahun ni adik aku je yang buat.... tahun ni tak sempat nak tengok mak masukkan beras dalam buluh untuk buat lemang, ketupat, tak potong daging untuk buat rendang..... huhuu... pemalas betul aku ni..... apa je aku buat.... jeng3.....

ni dia...... aku kena kemas rumah la.... tu la.. semua nak buat last minute.... 


bersama 2 org body guard, raya ke2..
eh... bukan nak tunjukkan model2 kat depan tu tau... tengok background dia la.... tak ambil gambar pula ruang tamu yang aku make over ni.... tak terfikir nak tangkap gambar pun.... nasib baik ada gambar ni... hahaa.. jadi la tu... walaupun tak nampak sangat... bunga kat tepi tu aku yang beli dan gubah sendiri tau... bangga sikitttt..... main cocok2 je.... dapat hasilnya sebegitu..... cantik tak....??? kalau tak cantik abaikan.... langsir yang kat belakang tu... fully aku yang buat.... malam raya baru boleh pasang sebab baru siap....  hiasan dinding aku yang memanjat untuk tampal.... banyak lagi kerja aku... ni baru sikit.... jom tengok bawah ni....

hentam2 gubah bunga.

bunga lagi mahal dari baju raya aku.... memang hampeh...huuuu....
hahaaa... tu la sebab nya aku tak masuk dapur tolong mak... ada aktiviti len nak kena siapkan.... next year harap2 boleh berniaga.... baru syok......

moral of the story.... apa yang pentinggggg..... kerjasama.... ramai2 buat kerja akhirnya siap juga...

alhamdulillah... semuanya siap juga akhirnya... nak cerita pasal raya... next entry... insyallah...

Tuesday, July 16, 2013

Ramadhan datang bersama rahmatnya....

Assalamualaikum....

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN .....

alhamdulillah.....dah 7 Ramadhan.. cepat betul masa berlalu... 

Ramadhan kali ni sambut kat kuala terengganu je... alhamdulillah... walaupun bukan berpuasa bersama keluarga tapi kawan2 ada kan....

huhuu... demi FYP... 

Aku harapkan agar ramadhan kali ni memberi kebaikan dan kembali kepada mu ya allah... sesungguhnya aku hambamu yang mengharapkan pertolongan daripada mu yang sering leka dengan nikmat duniamu...

 bulan ramadhan bulan mulia, penuh rahmat, keberkatan dan pengampunan....

bulan dimana pintu2 syurga dibuka, pintu2 neraka ditutup dan syaitan dibelenggu...

Allah panjang kan umur ku untuk bertemu bulan mulia ni.... tingkat kan amal ibadah... mana tahu ni ramadhan terakhir bagi ku (selalu ingat kematian, tapi tak tahu bila...)...

RASA LEBIH TENANG WALAUPUN SIBUK DENGAN FYP....

yA ALLAH....
bulan ramadhan buat aku lagi kuat....

harapan ramadhan.... buat amal ibadat sebanyak mungkin, jangan sia2 kan masa yang ada... 

smoga diri ini mendapat pengampunan dari ALLAH SWT..... AMIN......

Sunday, July 7, 2013

Review: Ape je aku buat cuti 2 minggu lepas...

Assalamualaikum..

Yeahhh... dh kembali ke terengganu... 
ni la tempat aku menetap ssetelah hampir 3 tahun...
tapi kali ni aku datang untuk settlekan (ada imbuhan kat situ) final year project aku....... haha... harap2 dipermudahkan allah.... 

2 minggu kot aku bercuti dari FYP aku ni... huhuuu... kalau supervisor aku tau abis lah.... 
maklum lah kalau dah balik rumah memang macam ni.... tu pun aku rasa singkat je 2 minggu... tak cukup la..... 

tapi tak pe, sekurang2 nya aku tak de la buang masa sangat selama 2 minggu tu... eleh... padahal aku duk releks je kat umah FYP tak buka pun... memang hampeh.....

dah bercuti...  cuti sungguh2 la...haha..

pokok rambutan depan rumah
sampai2 rumah pagi tu g panjat pokok rambutan... rendah je pun... makan buah atas pokok pun best... haha... lantak la janji orang tak nampak kan... ada masa tu, mak cik belakang rumah lalu.... tyme tu ada atas pokok.... perh... malu seh.... duk macam patung la atas tu, x mo goyang2 nanti orang pandang... nasib baik m.cik tu tak perasan... kalau tak... abis saham aku... hahaa....

makan pizza dengan kawan baik ku....
baru je balik.... g jalan2 makan pizza ngan member n my little sister... diorg ni balik awal dari aku... aku balik melaka, diowg ni dah nak balik u masing2.... jmpe kejap pun jadi la...

perh... adik aku makan spaghetty
tengok... adik aku kecil2 dah makan spaghetty tau... die bukan tau pun yang die makan tu bukan mee kuning yang biasa tu.. tapi apa2 pun aku suka tengok adik aku makan... dia ni memilih, sebab tu kalau dia makan aku suka tengok... sejak dia 5 tahun baru la makan nasi budak ni.. kalau tak.. makan la bihun ke mee ke... tu la dia.... 
teringat pula masa dia kecik... aku nak buat spaghetty.. time tu baru nak belajar makan makanan org putih ni.... tekak pun tak masuk... tak lalu la nak makan ...tapi nak try juga... beli spaghetty yang panjang2 n keras macam lidi tu kat pasar raya... beli sos tomato dia sekali.. apa tah jenama dia.... masak kat rumah.... perhhh... x leh masuk la.... sapa nak abis kan ni.... aku pun tak lalu nak makan... bagi adik2 yang lain,, sume tak nak.. rasa2 boleh la.... last2 aku bagi adik aku yang kecik ni... abis kot satu pinggan.... punya suka aku tengok dia makan..... hahaa....... 
tu la pertama kali dia makan spaghetty.... aku yang bagi oiii.....

nak tengok lagi dia makan.... 
2nd time aku pergi pizza dengan mak aku pula....

abis 1 pinggan dia makan.... memang order untuk dia je... ye la, dia sebuk nak makan kentang je... makan spaghetty lagi kenyang kot....


jalan2 kat pantai dengan kawan2 aku lagi...

kelip2 mata lak si syu ni....

huhuuu... hidup aku memang tak boleh dipisah kan dengan pantai.... dari kecik aku memang duduk kat pantai.... main kejar2 kat pantai... dulu rumah aku memang sebelah pantai... sekarang je... pindah rumah jauh sikit... tapi tempat kerja mak aku dekat dengan pantai juga la.. pergi balik memang nampak pantai... dah duduk terengganu ni pun.... dekat dengan pantai juga la... 
yang beza nya pantai laut china selatan dengan pantai laut selat melaka.... hahaa... ada beza ye.... 

memang susah nak jmpe mereka2 ni.... heee...
 adik aku mesti ada ye.... sambil2 meluangkan masa bersama kawan2, masa dengan adik pun kena ada... kan..... tu adik kecik aku..... 

ok... lagi2 apa aku buat kat rumah ni....

jom masak....

tak de la banyak sangat aku masak.... kalau rasa nak try resepi tu masak la... tak nak masak banyak2, nanti makin kembang... sapa susah... diri sendiri juga...haha....

sebahagian makanan yang aku buat.....
pas tu... aku rasa jatuh cinta dengan keindahan alam semula jadi... aku tengok banyak pokok2 dekat rumah aku ni... mak aku tanam jadi je... arwah bapa aku tanam pokok buah2 an menjadi je... sekarang aku yang melantak hasil2 buah tu....
jadinye... bila aku nak menanam kan.... so, aku beli je tanah dan biji benih... murah je pun... tanah baru rm2... Biji benih 3 jenis... 3 inggit.... murah kan.... jadi ke tak belakang cite.... haha...

jom tanam sayur....
sampai skang aku dengar cite pokok aku tak tumbuh2 pun... hidup ke tak.... nampak la 1 pucuk bendi sebelum aku balik ari tu... harap2tumbuh la.... sapa la yang jaga kat rumah tu... ke tangan ni panas, dapat keaku pokok pun tak nak hidup... erm... senang2 belianak pokok je kan.... nanti rumah aku, aku nak tanam pokok aku sendiri... take note bakal suami... hahaa.... senang nak masak petik je pokok cili, halia, kunyit, limau purut, daun kesum, daun pandan, limau kasturi, serai... eh2 sume ni memang ada kat rumah aku pun... time aku nak masak memang senang... petik je.... tak payah risau racun perosak... memang x de bubuh racun.. organik ni....
 bagus kan mak aku tanam.....hahaa.....

ok.... masa untuk balik kg jumpa si kenit ni... 1st time aku jmpe orang baru dalam keluarga.... ni dia... haziq.... balik kampung sebab nak g kenduri cukur jambul anak sepupu ni ha..... 

haziq bersama mak ngah eqa ye... ala comey...

mama n papa haziq..... keluarga bahagia...
semoga mereka berbahagia hingga ke akhir hayat....

mak cik2 haziq pun ada juga....
bersama sepupu lagi.. izzudi...
jumpa kambing sesat...peluk sikit....
petang tu g main kambing sesat pula... jinak pula tu, siap boleh pegang2 lagi.... mentang2 aku baru pas makan kaum erabat dia.... kambing masak kari... sedap... hahaa.... ishhh... dah bau kambng dah... cian dia sesat ye.... tak pasal2 kena men kejar2 nagn sepupu2 aku yang kecik2 ni.... hahaa..... 

macam2 lagi aku buat.... malas dah nak taip.. penat2... nak search pasal FYP aku ni balik.... bye..... 

# berada di bilik karel library PSNZ...  Semangt2... buka jurnal tu pula la eqa..... haha.....


There was an error in this gadget