eqa

snow

Followers

Sunday, July 7, 2013

Review: Ape je aku buat cuti 2 minggu lepas...

Assalamualaikum..

Yeahhh... dh kembali ke terengganu... 
ni la tempat aku menetap ssetelah hampir 3 tahun...
tapi kali ni aku datang untuk settlekan (ada imbuhan kat situ) final year project aku....... haha... harap2 dipermudahkan allah.... 

2 minggu kot aku bercuti dari FYP aku ni... huhuuu... kalau supervisor aku tau abis lah.... 
maklum lah kalau dah balik rumah memang macam ni.... tu pun aku rasa singkat je 2 minggu... tak cukup la..... 

tapi tak pe, sekurang2 nya aku tak de la buang masa sangat selama 2 minggu tu... eleh... padahal aku duk releks je kat umah FYP tak buka pun... memang hampeh.....

dah bercuti...  cuti sungguh2 la...haha..

pokok rambutan depan rumah
sampai2 rumah pagi tu g panjat pokok rambutan... rendah je pun... makan buah atas pokok pun best... haha... lantak la janji orang tak nampak kan... ada masa tu, mak cik belakang rumah lalu.... tyme tu ada atas pokok.... perh... malu seh.... duk macam patung la atas tu, x mo goyang2 nanti orang pandang... nasib baik m.cik tu tak perasan... kalau tak... abis saham aku... hahaa....

makan pizza dengan kawan baik ku....
baru je balik.... g jalan2 makan pizza ngan member n my little sister... diorg ni balik awal dari aku... aku balik melaka, diowg ni dah nak balik u masing2.... jmpe kejap pun jadi la...

perh... adik aku makan spaghetty
tengok... adik aku kecil2 dah makan spaghetty tau... die bukan tau pun yang die makan tu bukan mee kuning yang biasa tu.. tapi apa2 pun aku suka tengok adik aku makan... dia ni memilih, sebab tu kalau dia makan aku suka tengok... sejak dia 5 tahun baru la makan nasi budak ni.. kalau tak.. makan la bihun ke mee ke... tu la dia.... 
teringat pula masa dia kecik... aku nak buat spaghetty.. time tu baru nak belajar makan makanan org putih ni.... tekak pun tak masuk... tak lalu la nak makan ...tapi nak try juga... beli spaghetty yang panjang2 n keras macam lidi tu kat pasar raya... beli sos tomato dia sekali.. apa tah jenama dia.... masak kat rumah.... perhhh... x leh masuk la.... sapa nak abis kan ni.... aku pun tak lalu nak makan... bagi adik2 yang lain,, sume tak nak.. rasa2 boleh la.... last2 aku bagi adik aku yang kecik ni... abis kot satu pinggan.... punya suka aku tengok dia makan..... hahaa....... 
tu la pertama kali dia makan spaghetty.... aku yang bagi oiii.....

nak tengok lagi dia makan.... 
2nd time aku pergi pizza dengan mak aku pula....

abis 1 pinggan dia makan.... memang order untuk dia je... ye la, dia sebuk nak makan kentang je... makan spaghetty lagi kenyang kot....


jalan2 kat pantai dengan kawan2 aku lagi...

kelip2 mata lak si syu ni....

huhuuu... hidup aku memang tak boleh dipisah kan dengan pantai.... dari kecik aku memang duduk kat pantai.... main kejar2 kat pantai... dulu rumah aku memang sebelah pantai... sekarang je... pindah rumah jauh sikit... tapi tempat kerja mak aku dekat dengan pantai juga la.. pergi balik memang nampak pantai... dah duduk terengganu ni pun.... dekat dengan pantai juga la... 
yang beza nya pantai laut china selatan dengan pantai laut selat melaka.... hahaa... ada beza ye.... 

memang susah nak jmpe mereka2 ni.... heee...
 adik aku mesti ada ye.... sambil2 meluangkan masa bersama kawan2, masa dengan adik pun kena ada... kan..... tu adik kecik aku..... 

ok... lagi2 apa aku buat kat rumah ni....

jom masak....

tak de la banyak sangat aku masak.... kalau rasa nak try resepi tu masak la... tak nak masak banyak2, nanti makin kembang... sapa susah... diri sendiri juga...haha....

sebahagian makanan yang aku buat.....
pas tu... aku rasa jatuh cinta dengan keindahan alam semula jadi... aku tengok banyak pokok2 dekat rumah aku ni... mak aku tanam jadi je... arwah bapa aku tanam pokok buah2 an menjadi je... sekarang aku yang melantak hasil2 buah tu....
jadinye... bila aku nak menanam kan.... so, aku beli je tanah dan biji benih... murah je pun... tanah baru rm2... Biji benih 3 jenis... 3 inggit.... murah kan.... jadi ke tak belakang cite.... haha...

jom tanam sayur....
sampai skang aku dengar cite pokok aku tak tumbuh2 pun... hidup ke tak.... nampak la 1 pucuk bendi sebelum aku balik ari tu... harap2tumbuh la.... sapa la yang jaga kat rumah tu... ke tangan ni panas, dapat keaku pokok pun tak nak hidup... erm... senang2 belianak pokok je kan.... nanti rumah aku, aku nak tanam pokok aku sendiri... take note bakal suami... hahaa.... senang nak masak petik je pokok cili, halia, kunyit, limau purut, daun kesum, daun pandan, limau kasturi, serai... eh2 sume ni memang ada kat rumah aku pun... time aku nak masak memang senang... petik je.... tak payah risau racun perosak... memang x de bubuh racun.. organik ni....
 bagus kan mak aku tanam.....hahaa.....

ok.... masa untuk balik kg jumpa si kenit ni... 1st time aku jmpe orang baru dalam keluarga.... ni dia... haziq.... balik kampung sebab nak g kenduri cukur jambul anak sepupu ni ha..... 

haziq bersama mak ngah eqa ye... ala comey...

mama n papa haziq..... keluarga bahagia...
semoga mereka berbahagia hingga ke akhir hayat....

mak cik2 haziq pun ada juga....
bersama sepupu lagi.. izzudi...
jumpa kambing sesat...peluk sikit....
petang tu g main kambing sesat pula... jinak pula tu, siap boleh pegang2 lagi.... mentang2 aku baru pas makan kaum erabat dia.... kambing masak kari... sedap... hahaa.... ishhh... dah bau kambng dah... cian dia sesat ye.... tak pasal2 kena men kejar2 nagn sepupu2 aku yang kecik2 ni.... hahaa..... 

macam2 lagi aku buat.... malas dah nak taip.. penat2... nak search pasal FYP aku ni balik.... bye..... 

# berada di bilik karel library PSNZ...  Semangt2... buka jurnal tu pula la eqa..... haha.....


1 comment:

There was an error in this gadget