eqa

snow

Followers

Friday, June 28, 2013

Resepi Trifle

Assalamualaikum...

Semalam aku berkesempatan tuk buat dessert trifle ni... ni kali ke dua buat... bahan2 dia simple dan senang dapat... boleh jual tak.... memang nak jual pun bulan ramadhan ni.... doakan ye.... tapi bukan aku la buat.... aku kan kena balik terengganu.... sob3..... :(

 

Bahan-bahannya:

1 tin susu cair
1 tin air
5 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan 1/2 gelas air)
1 kotak jelly strawberry @ sebagainya
kek gulung @ apa2 jenis kek
1 tin buah-buahan campur


Cara-caranya:

1. Potong kek dan susun didalam bekas, mampat kan sikit. kek butter pun sesuai.
2. Tuangkan  sedikit air gula daripada buah-buahan campur di atas kek.
3. Sediakan kastard, masukkan susu cair, air, gula pasir dan tepung kastard. masak api sederhana. sentiasa kacau dengan whisk atau senduk pun boleh. pastikan pekat dan likat. baru tutup api.
4. Masukkan kastard diatas kek tadi.. Biarkan sekejap.
5. Masukkan buah-buahan campur diatas kastard. agak2 la banyak mana.
6. Sediakan jelly, ikut step penyediaan kat belakang kotak.. tuang panas2 diatas lapisan buah tadi... biarkan sejuk sebentar. kalau guna puding mangga pun best gak... boleh cari kat pasar raya... tapi jangan guna agar2 yang keras tu... tak sedap nanti... puding lagi ok...
7. Masukkan ke dalam peti ais.... 

dah selesai...... selamat mencuba....

 

2 comments:

  1. Thanks ika untuk resepi triflle yang gojes tapi senang je buat upenye huhuhu -dayah-

    ReplyDelete
  2. mashallah tabarakallah you are so beautiful!
    thanks for he delicious recipe.

    BlogLovin' | Blog | Facebook | Twitter
    xoXo

    ReplyDelete

There was an error in this gadget