eqa

snow

Followers

Friday, April 12, 2013

AIR TANGAN MAK: LAKSA LEMAK, SAYANG MAK..


Assalamualaikum…

Lama nya tak tambah entry kat blog ni.. rindu pula nak menaip kan..
Nak buat macam mana busy memanjang..
Busy2 pun lab report pun tak siap lagi.. apa la yang aku buat cuti ni…
Esok dah nak balik Terengganu… mau tak tido malam siapkan segala report dan fyp ni…

Ok… nak simpan resepi laksa lemak yang mak buat pagi tadi ni…
Mak buat aku duk tengok2 je… tolong sikit2 juga la..
Tetiba je mak buat laksa lemak ni… ape hal pula kan… hahaa… ni anak die yang sorang ni la mintak.. dah nak balik baru la sibuk suruh mak buat… kena la mak g pasar pagi2 beli barang… kejam ke…
Hehee…. Sebab tu la saya saying mak saya tau… sebab mak saya pun saying saya…
Boleh pula kan… 

Ni resepinya…. Hasil pemerhatian dan tolong sikit2…
Resepi ni sederhana piuk banyaknya…
Bagi anggaran je, insyallah jadi…. Tak perlu teliti sangat la nak bergram2. Last2 kita gak makan…



Resepi laksa lemak

1 bungkus laksa-direndam semalaman
8 ekor ikan selar(sederhana besar)- lagi banyak lagi rasa ikannye.
1 biji bawang merah besar
5g lada hitam biji
1 ½ biji kelapa
2 batang bunga kantan
1 genggam daun kesum- banyak pun sedap tau
2 sudu garam kasar-rasa la ye…
1 keping asam keping

Sayur untuk makan bersama laksa:
Timun
Kacang panjang
Salad
*Cili padi ditumbuk.

CARA-CARA:

#Proses ikan dulu..
1.       Masukkan ikan yang telah dibersihkan kedalam piuk untuk direbus. Pastikan air menutupi ikan tau…
2.       Masak sehingga ikan betul-betul masak.
3.       Asingkan isi ikan dan tulang ikan.
4.       Hancurkan isi ikan dengan menggunakan mesin pengisar, tak perlu hancur sangat tau..
5.       Kemudian, hancurkan tulang ikan pula, nak dapat kan pati tulang ikan. tapis air tulang ikan tu tau, tak nak tulang masuk dalaam kuah nanti
6.       Masukkan isi ikan, air tulang ikan dan air lebihan masak ikan ke dalam piuk yang sederhana besar.
#Proses santan pula
1.       Kelapa parut diperah bersama sedikit air. Dapatkan santan pekat ye.. nanti lg berlemak lagi sedap. Kalau nak lagi senang kisar je kelapa parut dengan air dengan menggunakan mesin pengisar.
2.       Santan hendaklah ¾ dari piuk ye.

# Proses bahan lain
1.       Tumbuk bawang merah dan lada hitam
2.       Potong bunga kantan kepada 4 bahagian
3.       Daun kesum dibung batang
4.       Masukkan semua bahan kedalam periuk tadi
5.       Masukkan asam keeping
6.       Akhirnya, baru boleh buka api periuk tu eh.
7.       Masak sampai mendidih, masukkan garam kasar tadi..
8.       Ok… dah siap…
9.       Potong segala sayur untuk dimakan sama( aku makan dengan timun je).

rebus dulu laksa tu sampai lembut... tak nak bagi melekat boleh alirkan air paip kat laksa tu..

Dah boleh makan ye…. Yum2… senang kan… sape nak makan boleh buat sendiri… hehee….
taraaa... dh licin laksa di aku keja kan..... hehee....

 



2 comments:

  1. Salam atiqah.ini feveret akk dr kecik.menu utama hari raya.now,dh blh wat sendiri,akk blh watvsesuka masa.heee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak... ye ke... sedap kan... selalu org utara suka makan ni... skang spe2 pn leh wt, resepi banyak kan ....hehee....

      Delete

There was an error in this gadget