eqa

snow

Followers

Saturday, August 13, 2011

Kuih Raya Buatanku..


Salam.. Pd ssape yg sudi baca ni.... Wlaupn raya lg 2 mggu dh start wt kuih raya tau.. juadah wajib hari lebaran.. Niat hati nk wt bsness jual kuih raya sbnarnya.. Insyallah akan diusahakan, ssape yg nk tmpah 2 bleh la wt tempahan ye.. macam2 la aq ni.. x smpi sbulan nk blk UMT..leh lg sibuk2 wt bsness eh.. erm.. pe slhnye kn.. Sambil mnyelam minum air.. Sambil wt preparation msuk u, kte wt kje smpingan ni.. Sblum ni aq wt bsness Homemade choc, dh nk raya ni wt kuih raya la plak. Nk kuih pe?? almond london, german cookies, hazelnut ball, tart,mama caries.. sume de.. Npe lak ttibe je aq minat wt sume ni ek.. Sbenarnye, aq kne improve skill aq kt dpur, dlm kate len mmasak/baking dgn step yg btol.. Mklumla owg amk sc mkanan sume kne tahu tau... Nnti owg tnye pe nme bnde2 ni?? x tau nk jwb pe.. Contohnye dlm baking.. What funtion of cream of tartar, shortening, coco buter, whipping cream, ovalete, cream cheass n len2 la... Appearent die lbih kurg sme kn.. mybe kowg pn x pnah dgr brang2 2.. Haaa.. dgn cre try n error resepi kte leh tau pe kkurgannye.. apa akn blaku klu kte x jga suhu dgn btol, penggunaan alatan yg slh sume 2 mmberi kesan pd product yg akan kte hsilkan.. mkin bnyak ksalahan yg kte lkukan, mkin mahir kte dlm ssuatu situasi trsebut.. Contohnye procedure nk wt merenge, klu slah crenye mmg la x jd kn.. klu de mse aq akn g tau pe 2 merenge n procedure nk wtnye eh.. bbnyak dh rsepi aq try.. kbanyakannye dtg dr intrnet jgk la... tggal rajin x nk wtnye.. k2.. sbenarnye aq nk cter psal bskut yg aq bru buat smalm ni... nk tau bskt pe.. aq wt bskut tart nenas & hazelnut ball..

Biskut ptama...

Tart nenas


* Terliur x tgk tart aq ni.. erm.. sape nk order bleh la..hee...

Hasil kerja aq n akak aq ni.. agak leceh jgk la wt kuih ni.. tp x pe.. dsebabkn de pmbantu aq akhirnye dpt mnyiapknnye..

*Ni msih dlm oven lg.. Jenuh la nk tggu msk..

Biskut ke 2..

Hazelnut ball
* Comey dok bskut ni?? 1st time I buat tau..


Biskut ni mcm almond london.. tp yg bze nye die gne hazelnut kisar.. nk tau x cm ne nk wtnye.. nk bg resepi ni.. Senang je tau.. sume owg leh wt ni.. ok2.. dsebabkn de yg sudi bce, I bg bonus resepi kt u all ye..


RESEPI HAZELNUT BALL..

Bahan
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm hazenut kisar ]
260 gm tepung gandum ] gaulkan rata
100 gm tepung jagung ]
hiasan
paper cup
coklat putih
manik hiasa/ Love candy
Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara
CREAM COKLAT PUTIH
Bahan
250 gm coklat putih
30 gm shoterning atau cocoa-butter
Cara
1.Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.
Senangkan resepinye.. Selamat mencuba utk raya ni..
Pesanan drku.. Utuk mndptkan ssuatu kte prlulah usaha lbih ckt n jgn putus asa tau.. ade kne mgena ke ngan entry ni.. Eh.. msti la ada kan, pe yg trsurat dsitu.. Utk bjaya kte prlu mlakukannye brulg2 kali bg mmastikan hsil yg mmuaskan..




No comments:

Post a Comment