Assalamualaikum....
Bercuti bersama.... |
Hari ni entry panjang sikit, nak bercerita pasal lawatan ilmiah kat Cameron Highland... dah 2 bulan lebih pergi sana... baru nak update kan... Disebabkan ni lawatan ilmiah, jadi aku copy paste dari report aku je dan mungkin ada tambah sikit2 or ubah sikit2.... tak banyak la... hehee... ayat tu memang agak skema nak pengsan la eh.... kalau ada yang sudi nak baca sila kan la... kalau ada yang sudi nak kritik aku punya report lawatan ni pun dialu alukan.. biasa la, ayat tunggang terbalik ke..... hehee.... tapi banyak-banyak tempat, tempat ni yang aku paling suka...
jom mula kan pengembaraan kita.... yeahhhhh....
tempat pertama yang kami pergi, kilang BOH...
Ni la bas yang kami naik untuk ke kilang BOH tu.... bas sekolah je... jalan yang sempit dan agak berliku2 tu tak sesuai la nak naik bas UMT tu....
lama dah tak naik bas ni.... |
|
suasana sepanjang jalan... nampak orang tengah petik daun teh.. manual ye.... pekerjanya dikalangan warga asing....
Apabila sampai dikilang
teh tersebut, kami disambut oleh pegawai yang bertugas iaitu Encik Izwan.
Beliau memberikan penerangan mengenai kilang dan cara pemprosesan daun teh. BOH
singkatan daripada Boss of Highland. eqa pun baru tau ni.. walaupun dah lama tau pasal boh ni...
Kilang ini telah dibina pada tahun 1929 dan merupakan kilang tertua sebelum perang dunia
ke dua. BOH mempunyai 4 ladang iaitu 3 di Cameron Highland dan 1 di banting ,
Selangor.
Terdapat 5 proses penghasilan teh iaitu pelayuran, menggelek daun,
fermentasi, pengeringan dan pengasingan. kami diberi kebenaran untuk melihat cara proses teh ni.. nampak la dari luar pekerja dia tengah buat apa.. Proses pelayuran dilakukan ditingkat
atas kilang dan selalunya pada waktu malam selama 16-25 jam. Pelayuran
dijalankan dengan menggunakan kipas besar. Proses kedua ialah menggelek daun.
Mesin-mesin gelek di kilang tersebut telah digunakan sejak tahun 1935.
Mesin-mesin ini menggiling dan menghancurkan daun-daun layu serta mengubah dan
memecahkan sel dalaman daun.
atas: mesin kutip daun teh , bawah: mesin gelek lama... |
Proses ketiga yang dilakukan ialah fermentasi.
Fermentasi atau proses pengoksidaan adalah proses semula jadi kimia di mana
enzim di dalam daun didedahkan kepada oksigen. Secara tradisoanal,
cebisan-cebisan daun diselerakkan diatas dulang. Sebelum fermentasi daun
berwarna hijau tetapi bertukar menjadii warna tembaga selepas proses ini.
Proses ini merupakan peringkat kritikat dalam pengilangan di mana 1 ½ -2 jam
diperlukan untuk menghasilkan rasa dan aroma tersendiri. Tambahan lagi, proses
ini dikawal rapi untuk penghasilan yang opimum.
ni proses fermentation |
Proses
kempat ialah pengeringan. Daun-daun yang telah di fermentasi dimasukkan ke
dalam mesin yang berudara panas sehingga suhu hampir 100oC. Proses
ini menghentikan tindakan feermentasi, mengurangkan kandungan kelembapan
sehingga kurang daripada 3% dan membekukan jus daun justeru menghasilkan rupa
bentuk daun teh yang hitam. Proses pengeringan ini mengambil masa kira-kira dua
puluh minit. Udara panas diperolehi daripada pembakaran kayu getah. Menurut en.
Izwan, daun kering tersebut akan melalui tujuh lapisan dalam machine tersebut
bermula dari suhu yang rendah (20-30 oC) kepada suhu yang tinggi
(100-200 oC). Pada peringkat ini, daun teh masih mempunyai batang
dan urat daun. Selepas proses pengeringan, akhirnya melalui proses pengasingan.
Proses pengasingan menggunakan alat aerostatic machine untuk mengeluarkan
batang dan urat daun. Teh akan digredkan mengikut saiznya melalui satu siri
penapisan bergetar. Kemudian, tangkai dan serat akan dikeluarkan. Melalui proses ini, setiap gred teh akan
ditentukan dan mempunyai densiti dan rasanya yang tersendiri. Saiz daun yang
lebih besar lagi bagus untuk diiminum. Kelembapan akhir selepas teh di proses
ialah 3 %. Teh yang telah diproses akan dihantar ke banting untuk proses teh
selanjutnya.
Di
kilang tersebut, satu hari akan menghasilkan 3-5 tan daun teh. Menurut En
Irwan, batang dan urat-urat daun teh akan digunakan untuk membuat baja di
ladang mereka. Tambahan lagi, pembersihan mesin akan dilakukan selepas proses
penghasilan teh dilakukan. Mereka menggunakan khidmat Quality control daripada India. Terdapat beberapa jenis teh BOH
dipasaran mengikut grad yang tertentu. Grad yang terbaik adalah dari jenis Aromatic garden tea. Teh ini dipetik
menggunakan tangan dan hanya pucuk-pucuk terpilih yang dipetik selama 3 hari.
Teh ini hanya dipasarkan di Cameron highland dan di eksport ke luar Negara. Antara
teh yang dieksport adalah palas supreme, palas afternoon tea bukit cheeding
tea.
antara teh yang di eksport ke luar negara... |
kalau pergi cameron kena beli yang ni tau... best.. daun dia kasar2 je...
Jenis kedua ialah Camronial gold, normal black tea, dust dan tea uncang.
Terdapat juga teh uncang yang berperisa yang mengandungi 20% tea dan 80%
buah-buahan original. Warna teh yang original adalah berwarna coklat. Selain
itu, terdapat 3 jenis teh dipasaran iaitu black, white dan green teh. Di
Malaysia, terdapat 3 jenis teh yang terbaik iaitu the BOH, Sabah teh dan barat
teh.
Selepas
kami diberi penerangan mengenai proses penghasilan teh, kami dibawa ke galeri
untuk melihat peralatan yang digunakan sebelum peralatan moden diperkenalkan
dan sejarah serta latar belakang syarikat BOH ini. Terdapat kedai yang dibuka untuk
menjual pelbagai jenis teh dan café yang menyediakan minuman berasaskan teh dan
makanan lain. Pelawat juga boleh menikmati pemandangan diladang teh.
haha... sangat ilmiah kan... banyak ilmu yang kita boleh dapat kalau datang sini... ok.. jom layan gambar.....
pic kenangan... |
banyak kan teh... |
di cafe, antara makanan yang dijual.. |
yeahhh... masa tuk high tea..... |
Nak tanya pasal bas . Bas sekolah yg nak ke ladang teh tuu kene booking dulu ke ? Ke mmg pihak ladang dah sediakan ?
ReplyDeleteVery informative. Terima kasih kerana menilis
ReplyDeleteberapa banyak yuran yang perlu dibayar
ReplyDelete