Assalamualaikum…
Lama nya tak tambah entry
kat blog ni.. rindu pula nak menaip kan..
Nak buat macam mana
busy memanjang..
Busy2 pun lab report
pun tak siap lagi.. apa la yang aku buat cuti ni…
Esok dah nak balik Terengganu…
mau tak tido malam siapkan segala report dan fyp ni…
Ok… nak simpan resepi
laksa lemak yang mak buat pagi tadi ni…
Mak buat aku duk
tengok2 je… tolong sikit2 juga la..
Tetiba je mak buat
laksa lemak ni… ape hal pula kan… hahaa… ni anak die yang sorang ni la mintak..
dah nak balik baru la sibuk suruh mak buat… kena la mak g pasar pagi2 beli
barang… kejam ke…
Hehee…. Sebab tu la
saya saying mak saya tau… sebab mak saya pun saying saya…
Boleh pula kan…
Ni resepinya…. Hasil pemerhatian
dan tolong sikit2…
Resepi ni sederhana
piuk banyaknya…
Bagi anggaran je, insyallah jadi…. Tak perlu teliti sangat
la nak bergram2. Last2 kita gak makan…
Resepi laksa lemak
1 bungkus laksa-direndam
semalaman
8 ekor ikan
selar(sederhana besar)- lagi banyak lagi rasa ikannye.
1 biji bawang merah besar
5g lada hitam biji
1 ½ biji kelapa
2 batang bunga kantan
1 genggam daun kesum-
banyak pun sedap tau
2 sudu garam
kasar-rasa la ye…
1 keping asam keping
Sayur untuk makan
bersama laksa:
Timun
Kacang panjang
Salad
*Cili padi ditumbuk.
CARA-CARA:
#Proses ikan dulu..
1.
Masukkan ikan yang telah dibersihkan kedalam
piuk untuk direbus. Pastikan air menutupi ikan tau…
2.
Masak sehingga ikan betul-betul masak.
3.
Asingkan isi ikan dan tulang ikan.
4.
Hancurkan isi ikan dengan menggunakan mesin
pengisar, tak perlu hancur sangat tau..
5.
Kemudian, hancurkan tulang ikan pula, nak dapat
kan pati tulang ikan. tapis air tulang ikan tu tau, tak nak tulang masuk dalaam
kuah nanti
6.
Masukkan isi ikan, air tulang ikan dan air
lebihan masak ikan ke dalam piuk yang sederhana besar.
#Proses santan pula
1.
Kelapa parut diperah bersama sedikit air. Dapatkan
santan pekat ye.. nanti lg berlemak lagi sedap. Kalau nak lagi senang kisar je
kelapa parut dengan air dengan menggunakan mesin pengisar.
2.
Santan hendaklah ¾ dari piuk ye.
# Proses bahan lain
1.
Tumbuk bawang merah dan lada hitam
2.
Potong bunga kantan kepada 4 bahagian
3.
Daun kesum dibung batang
4.
Masukkan semua bahan kedalam periuk tadi
5.
Masukkan asam keeping
6.
Akhirnya, baru boleh buka api periuk tu eh.
7.
Masak sampai mendidih, masukkan garam kasar
tadi..
8.
Ok… dah siap…
9.
Potong segala sayur untuk dimakan sama( aku
makan dengan timun je).
rebus dulu laksa tu sampai lembut... tak nak bagi melekat boleh alirkan air paip kat laksa tu..
Dah
boleh makan ye…. Yum2… senang kan… sape nak makan boleh buat sendiri… hehee….
taraaa... dh licin laksa di aku keja kan..... hehee....
taraaa... dh licin laksa di aku keja kan..... hehee....
Salam atiqah.ini feveret akk dr kecik.menu utama hari raya.now,dh blh wat sendiri,akk blh watvsesuka masa.heee..
ReplyDeletesalam kak... ye ke... sedap kan... selalu org utara suka makan ni... skang spe2 pn leh wt, resepi banyak kan ....hehee....
Delete