Assalamualaikum..
Ok, kali ni sy nk kongsi cara-cara buat sambal tumis telur puyuh. Sambal ni mak aq buat semalam untuk makan bersama Lontong.
Sambal Tumis Telur Puyuh
Sambal Tumis Telur Puyuh
Bahan Kisar
2 bj bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inchi kunyit hidup
2 sudu belacan
2 cwn cili kering
1 cwn air
Bahan lain
2 sudu bsr asam jawa & 1/2 cwn air
3/4 cwn minyak
gula dan garam secukupnya
Telur puyuh secukupnya
Cara-cara:
1. Kisar cili kering dahulu sehingga hancur, kemudian masukkan semua bahan lain dan kisar sehingga lumat.
2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik minyak.
3. Masuk kan garam dan gula sesedap rasa (ikut tekak kowg la kan), kowg jgk yg nk mkn...
4. Kemudian, masukkan air asam jawa.. Jgn msukkan biji2 sudah la. Bancuh dulu dengan air 2.
5. Masukkan telur puyuh kedalam sambal 2. Ok dah ciap. Klu nk lagi kering x perlulah masukkan air asam 2 ye...
Sesuai jgk makan dengan kuah lontong ni kn.. ok... Selamat mencuba pada yang sudi.
No comments:
Post a Comment